Glas Javnosti

SRPSKO SELO NA KOSOVU BEZ KAPI VODE: Ne mogu mesec dana ni ruke da operu, Albanac zavrnuo slavinu (VIDEO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na plus 40 stepeni srpski deo sela Brestovik, kod Peći, bez vode je više od mesec dana i to sve zato što je jedan komšija Albanac svu vodu prisvojio za sebe. I pored dozvole Albanca na čijem je imanju bazen da dobiju vodu, Srbi ne mogu ni ruke da operu u sred širenja pandemije koronavirusa, a zbog nedostatka vode nekoliko grla stoke je uginulo.

 

Dok u gornjem delu sela ima vode i za navodnjavanje, u donjem, gde pretežno žive srpski povratnici, vode nema. Vode nema, kako tvrde Albanci, zato što svi "tope baštu", zalivaju voće i povrće.

Infrastruktura za vodosnabdevanje izgrađena sredstvima međunarodne zajednice, postala je vlasništvo lokalnih Albanaca koji su u ovom selu kupili srpska imanja i otvorili porodične firme.

Albanac presekao glavni vodovod

Na seoskom sastanku Srba i Albanaca iz Brestovika dogovoreno je da u dva termina dnevno bude puštena voda, svim domaćinstvima. Vlasnik firme, Albanac, na čijem je imanju bazen za vodosnabdevanje, poštuje tu odluku. Međutim, drugi komšija, takođe Albanac, prema rečima Miodraga Dašića, predstavnika ovog sela, prisvojio je svu vodu za sebe.

- Presekao je glavni dovod, postavio ventil i zatvorio vodu. Mi čekamo da dođe voda, vode nema. Izašli smo komisijski da proverimo i videli da je on zatvorio vodu - izjavio je Miodrag Dašić, predstavnik sela Brestovik.

Sa druge strane, Baškim Draga, vlasnik farme na čijem se imanju sada nalazi bazen za vodosnabdevanje, potvrdio je navode predstavnika sela Brestovik – da po dogovoru pušta vodu dva puta dnevno, ali je istakao da stanovnici u ovom selu imaju međusobne probleme, jer ne mogu da se dogovore oko toga da ne zalivaju bašte. Vode za to nema, poručio je.

- Odlučili smo svi zajedno, pošto nema dovoljno vode u gornjem izvoru, da pustimo vodu od 7 do 9 časova ujutru i 19 do 21 časova uveče da bi imali vodu, ali džabe, čim pustimo vodu iz bazena, za dvadeset minuta nema više vode. Svi imamo vode, ali kad se zalivaju bašte nema, da ne zalivaju bašte imalo bi svakog dana po dva sata, jer bazen ne može da sakupi više u ovom trenutku - kaže Baškim Draga.

Neko redovno zaliva baštu, neko nema ni kapi vode

Da redovno zaliva baštu, ali i da to rade i drugi, kaže i stanovnik gornjeg dela povratničkog sela Brestovik – koje je sada mešovito neselje, Hazir Ljajić.

- Danju i noću da mi se pusti, ja ne zatvaram cev, sve mi je zeleno. Ako hoćete, idite pogledajte, sve je zeleno, nije se osušilo. Je l’ to normalno ili nije normalno? Navodnjavam svaki dan. Nemam ni kozu ni kravu tu, baštu zalivam, luk mi je najbolji u selu, može celo selo da dođe da jede. Ja koristim vodu, koristi ovaj Ljubiša ovde, koriste ovi dole. I krave i stoka i kukuruzi se navodnjavaju - kaže Ljajić.

Nedostatak vode u srpskom delu sela, predstavlja rizik za starije povratnike u vreme pandemije virusa korona, kaže povratnik Stevan Džavrić.

- Od korone se plašimo, do sada ne, ali sada se plašimo. Možda bi imali ruke da operemo, ali ovako nema ništa - kaže Stevan Džavrić povratnik iz Brestovika.

Srbin dobio račun od 10.000 evra došli da mu plene kuću

Bušenje dubinskih bunara za vodu finansirala je Norveška ambasada, dok je kaptažni bazen, koji služi kao rezervoar finansirao Mercy Corps. Elektro instalacije ovog bazena vode se na predstavnika sela, Miodraga Dašića.

-Što je najgore, sat za struju se vodi na moje ime, tako da sam ja dobio račun za struju u iznosu od deset hiljada evra i onda su sud i izvršitelji došli da mi zaplene kuću - kaže Dašić.

Dašić kaže da gašenje vodovoda i zatvaranje prilaza seoskom potoku predstavlja veliki problem za one koji drže stoku.

- Zatvorio je prilaz reci u dužini od petsto metara, tako da mi sada ne možemo da priđemo kod reke. I kanal koji smo imali za navodnjavanje, i to je zatvorio. Ja imam krave i svinje i nemam šta da im dam da piju. Već mi se razbolela jedna krava i jedan bik je bolestan i ja sad sve to moram da vodim na prinudno klanje ili da bacim. Skoro sam bacio jednu kravu koja se razbolela od infekcije i uginula, ne znam šta da radim - kaže Miodrag Dašić.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri i pres služba ministara za povratak i zajednice, na čijem je čelu Dalibor Jevtić nisu imali do sada komentar na ovu situaciju.

(Glas javnosti/Radio Goraždevac)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR