Glas Javnosti

Srpski poslanici danas glasaju da li će srpski "plavi šlemovi" ići u Mozambik

Vesti
Autor: Glas javnosti

Odluka o kojoj će sutra glasati srpski poslanici predviđa da će ukupan broj vojnika koji učestvuju u multinacionalnim operacijama biti povećan na 800, a da će se na listi mirovnih misija naći i Mozambik i Sinajsko ostrvo

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru učešća u multinacionalnim operacijama pod zastavom UN i EU mogli bi već ove godine prvi put da otputuju u Mozambik i na Sinajsko poluostrvo, prenose "Večernje novosti".

Srpski oficiri, podoficiri i vojnici će premijerno postati i deo borbene grupe EU za upravljanje kriznim situacijama, a kontigent srpskih "plavih šlemova" biće proširen i na inženjerijsku jedinicu.

Proširenje liste mirovnih misija na Mozambik, Sinajsko poluostrvo i borbene grupe EU predviđeno je, kako navode "Večernje novosti", predlogom odluke koju je Vlada Srbije nedavno uputila na raspravu Narodnoj skupštini, a poslanici će o ovoj temi diskutovati već sutra.

Postoji više od 20 multinacionalnih operacija na koje mogu biti upućeni srpski vojnici, s tim što je, po predloženoj odluci ukupan njihov broj povećan sa 700 na 800.

"To je važno za međunarodni kredibilitet države koja je pune dve decenije izvoznik mira u svetu", kažu u Generalštabu VS.

Vojna misija EU za obuku u Mozambiku, uspostavljena je odlukom Saveta za spoljne poslove 2021.godine u Brisel, a ona podrazumeva podizanje nivoa operativnih sposobnosti tamošnjih oružanih snaga, uspostavljenje struktura za komandovanje i kontrolu, i obuku vojske te državve za rukovanje vojnom opremom koja je donacija EU.

Na Sinajskom poluostrvu "plavi šlemovi" su raspoređeni nakon rezolucija UN iz 1967. i 1973. godine radi postizanja pomirenja posle Izraelsko-arapskog konflikta.
U 2023. godini, srpski plavi šlemovi su učestvovali u pet misija UN i tri EU, a u inostranstvo je putovalo ukupno 278 vojnika.

Glas javnosti/RT

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR