Glas Javnosti

SRBIJO DA LI TE JE SRAMOTA: Zar smo već zaboravili ko je bio tu kad je bilo teško

Vesti
Autor: Glas javnosti

Jedini predsednik jedne države koji je posetio Srbiju i SR Jugoslaviju usred bombardovanje 14. aprila 1999. je beloruski predsednik Aleksandar Rigorijevič Lukašenko.

Iz bezbednosnih službi Republike Belorusije i Ruske Federacije sugerisano mu je da ne ide u posetu Beogradu - da je poseta od istorijskog i neprocenjivog  rizika - maksimalne opasnosti! Na to je beloruski lider Lukašenko odgovorio: "Idem pa makar me oborili i poginuo. Moja poseta će sigurno podići moral Srbima i shvatiće da je Belorusija na strani SR Jugoslavije!"



Beloruski predsednik je državnim avionom sleteo u Beograd i pored bombardovanja NATO snaga. Razgovarao je sa državnim vrhom Srbije i Jugoslavije, obišao je povređene i ranjenike, ponudivši  Srbiji konkretnu vojnu i sanitetsku pomoć.



Nakon posete Lukašenka veliki broj beloruskih dobrovoljaca se javio da dođe u Srbiju, a posebno se moraju istaći beloruski piloti koji su izrazili želju da brane srpsko nebo od NATO bombardera.




Najpopularniji strani diplomata

Nakon završetka bombardovanja konvoj humanitarne pomoći u lekovima i sanitetskom materijalu, koji je Belorusija i predsednik Lukašenko poslao Srbiji - bio je dva puta veći od pomoći Evropske Unije.Takođe treba istaći da jedini ambasador koji za vreme bombardovanja nije napustio Beograd upravo ambasador Belorusije Valjeri Anatonovič Briljov. Ambasador Briljov je svaki dan obilazio ranjenike,čuvao mostove i bodrio Beograđane - da izdrže. Ambasador Briljov je i danas ambasador Belorusije u Republici Srbiji. Zbog svih svojih zasluga iz 1999. smatra se najpopularnijim inostranim diplomatom u Beogradu, jer narad pamti iako Vlada zaboravlja.




KAKVA JE SITUACIJA DANAS?


Kakva je danas situacija 24 godine kasnije? Republika Srbija je uvela sankcije Republici Belorusiji i ukidajući direktnu avio liniju Beograd - Minsk, Minsk - Beograd koju je servisirao beloruski avio prevoznik Bel Avia.Sankcije prema Belorusiji uvela je  Vlada  Republike Srbije i premijerka Ana Brnabic na predlog tadašnjeg  ministra Nikole Selakovića. Srbijo sram te bilo!!! Srbijo imaš li pameti!!!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Mita u 15.04.2023 14:06:30 h
     0 
Šta očekivati od picouste nakaze!