Glas Javnosti

СРБИЈА У ИЗОЛАЦИЈИ: НИКО НЕ СМЕ НА УЛИЦУ ОД ОСАМ УВЕЧЕ ДО ПЕТ УЈУТРО!

Vesti
Autor: РТС

Од ујутру у 10 часова у свим урбаним срединама, апсолутно је забрањен излазак на улицу лицима старијим од 65 година, а на селу лицима старијим од 70 година, рекао је председник Србије Александар Вучић после седнице Владе. Од 20 часова до 5 ујутру нико не може да буде на улици, сем надлежних органа на задатку и оних који имају радну обавезу на трећој смени.

Александар Вучић је рекао да због чињенице да није постигнута пуна дисциплину која је неопходна да би се смањио степен ризика за становништво, Влада је донела одлуке које су непопуларне, али које ће значити заштиту живота. 

"Жаришта су нам градови. За сада три града су значајно погођена, Београд као највеће, Кикинда и Ниш, нешто мање Чачак. Један део пољопривредног становништва иузмеђу 65 и 70 година мора да обави сетву, али неупоредиво мања изложеност у овом тренутку коронавирусу", навео је председник Вучић.

Сва лица старија од 65 година, каже, од сутра у 10 сати морају да остану у кућама.

"Ја вас молим да погледате зашто то радимо. Зашто би то ико нормалан радио, осим у крајњој нужди. Покушаћемо да до свих домова дођемо преко младих људи од 25 до 26 година. Тамо где то не успемо, отворићемо продавнице за пензионере који не буду могли да добију помоћ", истакао је председник.

"Забрана кретања од 20 часова до опет ујутру"
За пензионере ће, како је напоменуо, између 4.00 и 7.00 недељом ујутру, када нема никога на улици, под посебним правилима отворити суперкмаркете.

Према његовим речима, у Италији је умрло 345 људи, Шпанија је 5. марта имала троје мртвих, пре само 11 дана. За само десет, 11 дана дошли су до 510 мртвих.

"Они тај успон имају већи него Италија. Ситуација у Француској је ужасно тешка, тешко је и у Немачкој, Аустрији, Словенији, све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати да се изборе са уласком короне у болнице. То је нама највећа опасност. Предузимамо и жешће мере. Многи нису до данас такве мере предузели, а суочени су и са тежом ситуацијом. Молим људе да то разумеју", навео је Вучић.

"Војска преузима контролу над граничним прелазима" 
Војска Србије ће, објашњава, предузети под своју контролу све граничне прелазе, све мигрантске центре. Преузима све болнице под своју контролу. 

"Мора да буде наоружана, да би заштитили лекаре. Имали смо ситуацију да људи који су долазили из иностранства су хтели да туку наше лекаре. Они раде за нашу децу и наше родитеље. Они морају да чувају да корона не уђе у болнице", додао је председник.

Полиција, наводи, ради ужасно тежак посао.

Од 7.607 контролисаних лица, чак 1.653 није пронађено код куће.

"Ја се питам да ли је могуће да се неко тако неозбиљно понаша. У Ниш нам је корона стигла преко Лугана, у Кикинду преко Милана, Београд комплетан преко Милана. Казне ће бити веома, веома оштре за све људе који су кршили изолацију", нагласио је Вучић.

"Изборни процес се прекида, не теку никакве изборне радње, што је и договорено са свим странкама које су биле заинтерсоване да учествују на изборима", нагласио је Вучић.

Како је нагласио, није се разговарало ни о каквим датумима док се не заврши борба са епидемијом од коронавируса. до тада тако нешто не постоји.
Председник је указао да је НБС ставила мораторијум на камате. Неће бити никаквих затезних камата, Влада је одложила плаћање рачуна за наредна три месеца а ако треба и за мај месец.

Што се прехрамбених производа тиче, Србија стоји боље него земље ЕУ, а свакао смо најбоље у региону, истакао је Вучић.

Хране има напретек, после прцене извешећемо нешто брашна у регион, пре свега у РС, а то важи и за Северну Македонију. Са завршеном сетвом имаћемо брашана за наредне две године.

Према речима Вучића, имамо милион тона пшенице што је довољно за десет месеци, велике су залихе и кукуруза и сунцокретовог уља.
Како је указао, веома је битно да они који раде у државном сектору плате неће бити мање, док ће се здравственим радницима плате бити веће 10 одсто, а у јавном сектору неће бити отказа, због добре монетаране и фискалне политике.

"Пошто је дошло је до депресијације долара, јавни дуг смањио за 0,2, 0,3 одсто". "Имамо потпуну стабилност курса, нећемо дозволити пад динара", рекао је Вучић. Додао је да се држава труди да покрене производњу и да ће радници ићи на посао. Навео је да ће се обезбедити посебне аутобуске линије, пошто ће за два-три дана бити укинуте све градске и међуградске линије. Превоза ће бити само за раднике у производњи.

Разговори са кинеским партнерима су били изванредни, многе компаније у Кини желе да помогну.
Шаљу толику помоћ из угла онога што је до нас јер више ништа не можемо да учинимо, тако да неизмерно хвала Кини.

Нема материјала и машине које им Кина није одобрила, све што смо тражили.

Спремији смо много од економиски јачих змаља, једино страхујемо због проблема са заразом у болницама и касарнама,.Нама недостају дезинфекциона средства и хируршке маске. Добићемо огромне количине маски затворићемо црно тржиште, добићемо преко 30 милиона маски, додао је Вучић.

Нагласио је да ће се рештити проблем са дезинфекционим средствима ћемо рештити.

Треба да се молимо за здравље лекара и медицинских сестара који раде даноноћно. Обезбеђен је болнички смештај за 6.000 људи, а бићемо спремни и за више, поручује председник државе.

Истакао је да је држава обезбедила велики број респиратора, како клиничких тако и транспортних респиратора.
Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је у највећој мери задовољна применом владиних мера у локалним заједницама, које их, како је рекла, додуше, неке мање, неке више ефикасно спроводе. Као најважније истакла је то што добро функционише централизовано снабдевање медицинском опреме преко РФЗО.

"То је савет председника да централизујемо снабдевање локалних заједница преко РФЗО и четири клиничка центра тако да имамо добру контролу и увид у све то, што је веома важно", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Подсетила је да влада у овој кризној ситуацији има два циља: један је, казала је, заштита ефикасног здравственог система и то се постиже кроз кризне штабове и централизовано снабдевање медицинском опремом, а као друго је навела да од сутра старији суграђани могу да буду снабдевани преко кол-центара у локалним самоуправама.

"Сутра ћу добити пресек информација и о томе ћу говорити, а циљ је да сви наши стари суграђани могу тачно да знају ко им стоји на располагању за сваку врсту помоћи и подршке, не само за намирнице већ и за пензије и све друго што им буде потребно", рекла је Брнабић.

Истакла је да никоме није драго због уведених строжих мера, због којих многи критикују Владу, али с друге стране, каже, драго јој је што је до тога дошло и осећа се сада много опуштеније.

"То је одговорност коју смо морали да преузмемо, да 24 сата будемо на располагању свим нашим старијим суграђаним, на прописан начин не угрожавајући притом ни њих ни оне који ће им помагати", рекла је Брнабић и додала да ће све бити обављано уз највеће мере предострожности.
Поред тих ствари које су биле изазов, Брнабићева је истакла да је највећи проблем и можда највећа опасност са којом се Србија суочава је то што српски држављани долазе из иностранства у огромном броју.

 

Захвалила је грађанима који су пријавили особе за које знају да су дошли из иностранства, а да нису у самоизолацији.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR