Glas Javnosti

ŠMIT IPAK ne govori pred UN, oglasio se i DODIK: Bilo je za očekivati!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se moglo predvideti da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN, jer Rusija i Kina nisu glasale za njegovo imenovanje na tu funkciju.

- Bilo je za očekivati da na sledećim sesijama nema visokog predstavnika niti njegovog izveštaja. Neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba da na razmatranje Savetu bezbednosti stave visokog predstavnika i da on podnese neki izmišljeni izveštaj koji vrvi od neistina - kazao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Dodao je da su Šmitov izveštaj „napisali muslimani u Sarajevu i obaveštajna služba“.

Savet bezbednosti UN bi danas, kako je ranije najavljeno, trebalo da usvoji rezoluciju o produžetku misije EUFOR-a u BiH za godinu dana, dok se u rezoluciji ne pominje izveštaj o stanju u BiH koji je uputio Šmit.

Mediji su ocenili da je to rezultat kompromisa zapadnih zemalja i Rusije i Kine, jer su te dve zemlje uslovile glasanje za produžetak misije EUFOR-a pod uslovom da se u njoj ne nalazi i izveštaj visokog predstavnika o stanju u BiH.

Šmit je u izveštaju, koji je dostavio Savetu bezbednosti UN, ocenio je da Republika Srpska, na čijem čelu je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, ugrožava mir i stabilnost, ne samo u toj zemlji, već i u regionu.

- Bosna i Hercegovina se suočava s najvećom egzistencijalnom pretnjom posleratnog perioda - naveo je Šmit.
On je upozorio da to može voditi ka poništenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako medjunarodna zajednica ne bude reagovala na poteze Dodika i SNSD-a koji ga ugrožavaju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR