Glas Javnosti

SLOBODA ZA DEČAKA MONSTRUMA Sa 13 godina ubio dečaka (4), njegova okrutnost zaprepastila i sudije (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Nakon 28 godina provedenih u strogo čuvanom zatvoru i bezbroj apela za puštanje na slobodu, okrutni ubica dobio je dozvolu da odšeta iz kazamata. Sa 13 godina je ubio dečaka starog samo četiri godine.

Erik Smit je nakon 28 godina provedenih u zatovru zbog ubistva četvorogodišnjeg dečaka koje je počinio 1993. godine od prošlog meseca slobodan čovek. U trenutku ubistva imao je samo 13 godina.

Jedno od najbizarnijih ubistava u istoriji američkog pravosuđa u februaru ove godine dobilo je neočekivani epilog. Okrutni ubica je pušten na slobodu. 

Erik (13) je zapazio je četvorogodišnjeg Derika tog avgusta 1993. godine kako sam šeta po parku.

- Bilo je to prvi put da sam ga pustila samog napolje. Poljubila sam ga i rekla sam mu da ga volim i on je nastavio da hoda trotoarom - svedočila je kasnije Derikova majka Dorin.

Erik je dečaka namamio u šumu i istukao ga na smrt

Erik je namamio dete u šumu tako što mu je rekao da će mu pokazati prečicu kako da stigne kući. U šumi je zadavio Derika i onda ga nasmrt istukao, udarajući ga kamenom. Ubrzo je dečakova majka alarmirala policiju kada je shvatila da Derik ne dolazi u park. Policija je brzo pronađla njegovo unakaženo telo.

Strah se uvukao u malo mesto Savon u američkoj saveznoj državi Njujork tih dana jer niko, pa ni policija, nisu mogli da uđu u trag ubici. Sve pretpostavke su išle u smeru da je dete ubio neki stranac koji je samo prošao kroz grad.

Međutim, Erik Smit se počeo bizarno ponašati narednih dana i porodični prijatelji njegove porodice primetili su da sa tinejdžerom nešto nije u redu. Porodična prijateljica Marlen Heskeli svedočila je da je Erik postavio čudno pitanje baš par dana nakon ubistva, interesovalo ga je šta bi se desilo kad bi se otkrilo da je malog Derika ubilo drugo dete. Marlen mu je rekla da pretpostavlja da bi to dete završilo na psihijatriji.

- Erik je bio zadovoljan mojim odgovorom - rekla je Marlen koja je ubrzo shvatila da je Erik bio u blizini parka u vreme kada je mališan ubijen.

"Mama, ubio sam dečaka"

Marlen je odmah nazvala Erikovu majku i objasnila joj do kog je zaključka došla i njih dve zajedno su odvele Erika u policijsku stanicu. Inspektor Džon Hibič tvrdio je da je Erik uživao dok je pričao o ubistvu. Iako je na početku tvrdio da ga nije ni video, kasnije je tokom razgovora priznao da je ubio dečaka Derika.

Deriku je u avgustu 1994. godine, kada je imao samo 14 godina, suđeno kao odrasloj osobi zbog svireposti zločina koji je počinio. Osuđen je na kaznu devet godina do doživotni zatvor, prema američkom pravosuđu kazni koja mu omogućava da nakon devet godina zatraži mogućnost da mu se smanji kazna ili da bude pušten iz zatvora.



Erik je kaznu izdržavao u zatvoru za maloletnike ali je prebačen u zatvor za odrasle nakon što je navršio 21 godinu. Devet godina nakon presude imao je prvo ročiste za prevremeni otpust i tada je prviput odbijen. Nakon toga svake dve godine, po zakonu, imao je i iskoristio pravo da traži privremeni otpust. Porodica ubijenog Derika svedočila je da je to "noćna mora kroz koju stalno moramo da prolazimo".

Erik je bio zlostavljan u detinjstvu

Erik Smit je godinama intervjuisan u zatvoru jer nikome, pa ni novinarima nije bilo jasno kako je dete moglo da ubije dete. Ispostavilo se da je ubio Derika zato što su njega samog druga deca maltretirala pa se okomio na slabijeg od sebe. Psihijatar koji je intervjuisao Erika i njegovu porodicu dr Stiven Herman tvrdi da je Erika zlostavljao očuh - često ga je i krvnički tukao iako za to nije bilo fizičkog dokaza.



Erik se i seksualno iživljavao nad mrtvim telom žrtve pa je ostalo otvoreno pitanje da li je očuh i njega seksualno zlostavljao. Njegovog očuha su komšije opisivale kao agresivnog čoveka koji je priznao da je zlostavljao Erikovu sestru. Psihijatri veruju da je želeo da vidi kako to izgleda kada je neko nasilnik, a ne žrtva.

Serijski ubica u nastajanju

Iako su lekari tvrdili da mu nije trebalo da bude suđeno kao odrasloj osobi, da je njegovo ponašanje posledica lekova protiv epilepsije koje je pila njegova majka u trudnoći sa njim i da je mentalno i emotivno bio na nivou deteta od devet ili deset godina u vreme kad je ubio drugo dete, na saslušanju pred odborom za uslovno otpuštanje 2004. godine Smit je priznao da je imao dobar osećaj dok je davio Drrika.


Priznao je i kako bi verovatno ponovo ubio da nije osuđen 1993. godine, potvrđujući uverenje tužioca Tunija koji je vodio slučaj i tvrdio da je Smit tada bio serijski ubica u nastajanju. Smitovo uslovno otpuštanje odbijeno je 2004. godine. Ubrzo je promenio promenio priču i počeo da objašnjava kako je ubio Derika jer su ga drugi maltretirali. Izgleda da je to upalilo kod sudija i sada, nakon 28 godina, pušten je na slobodu.

Želi da živi američki san

Smit je na slobodu izašao sa 42 godine života. Tvrdi da su godine pred njim i da želi da živi američki san, da zasnuje porodicu i pomaže drugoj deci koja su prošla kroz njegova traumatična iskustva. Pušten je nakon što je 11 puta tražio prevremeno otpuštanje iz zatvora. Danas živi u Kvinsu, u Njujorku, kao slobodan čovek.

- Ne dozvoljavam mu da zauzima prostor u mojoj glavi. Ne fokusiram se na to gde je, što radi sve dok nije u blizini nas i naše porodice - rekla je Derikova majka nakon što je Erik pušten na slobodu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR