Glas Javnosti

RAKOVICA DIŠE NA 'ŠKRGE': Bogate se ugrožavajuči zdravlje dece, prerađuju opasan otpad u blizini vrtića i škole, dok ministar Trivan ĆUTI

Vesti
Autor: Glas javnosti

Deca i stanovništvo koje živi u Rakovici na 50 metara od fabrike firme "Yunirisk" koja prerađuje opasan otpad, svakodnevno se zasipaju kapljicama žute boje i prašinom. Nepravilnosti je, kako tvde građani, uočio i republički inspektor ekologije, ali njegove primedbe za resornog ministra Gorana Trivana su nevažne.

Građani Rakovice zato traže da država preispita, kako naglašavaju, sve Trivanove nezakonite radnje i zatvori pogon u kojem se stalno povećava količina opasnog otpada koji se prerađuje.

Stanovnici Rakovice kažu da umesto da ministar zadužen za zaštitu životne sredine zatvori pogon,  proširuje kapacitete firne "Yunirisk", smeštene u prostorije nekadašnje fabrike "21. Maj".

- Trivan radi nezakonito, bez nove studije o uticaju na životnu sredinu, ali i na osnovu netačnih podataka "Yuniriska", po kojima su stambeni objekti udaljeni 300 metara, što je laž. Pored toga, tehnologija koja se koristi je nedostupna javnosti jer je navodno patentom zaštićena u Švajcarskoj. Sve ove nedoumice nisu bile dovoljne da Trivan zatvori pogon, već dozvoljava da se nekoliko puta uvećaju kapaciteti, što znači i da je zdravlje stanovništva i dece ugroženo mnogo više nego što je bilo 2016. Naša deca i stanovništvo u blizini svakodnevno se zasipaju kapljicama žute boje i prašinom, dok je smrad od kiseline nekim danima neizdržljiv. Nepravilnosti je uočio i republički inspektor ekologije, ali njegove primedbe za Trivana su nevažne. Zato tražimo da država preispita sve Trivanove nezakonite radnje i zatvori pogon - kažu građani.

Oni tvrde da je reč je o organizovanom zločinu koji se sprovodi nad žiteljima ovog dela Rakovice. Navode da apeli i žalbe za zatvaranje ovog pogona datiraju još od 2016. godine, kada je data prva dozvola za rad "Yunirisku" u pogonu fabrike "21. maj".

- Tada je predstavljena studija o proceni uticaja na životnu sredinu za preradu 2.500 tona opasnog otpada na koju smo uputili brojne primedbe. To je uradila i stručna javnost, koja je upozorila da takav pogon ne sme da bude u naselju gde su prve kuće na 50 metara, a vrtić i škola na samo 500 metara od ovog opasnog mesta. Oni su jasno rekli da neprijatni mirisi iz "Yuniriska" nadražuju respiratorne organe, posebno kod dece. Dodatno su ukazali da azbest ne sme da se prerađuje u naseljenom mestu jer je kancerogen, ali i neadekvatnih mera u slučaju akcidenta, ovaj pogon, čine nesigurnim i da mora da se zatvori - navode Rakovčani.

Firmi je, kako se tvdi, dat i deo Topčiderske reke, u koju odlaze otpadne vode nakon prerade opasnog otpada. I umesto da se ovaj pogon zatvori zbog nesagledivih posledica na zdravlje stanovništva i životne sredine, njegovi kapaciteti se uvećavaju, a dozvolu za takav postupak im potpisuje Goran Trivan, i to decembra 2017. godine.

Prvobitnu dozvolu za preradu 2.500 tona opasnog i neopasnog otpada u pogonima 21. maja, koju su dobili 2016. godine od tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ekologije, aktuelni ministar menja i omogućava da se prerađuje čak 9.000 tona, a postoje indicije da je u 2019. potpisao i novi papir po kojem je odobrio čak 15.000 tona na godišnjem nivou.

Grupa građana Rakovice, navodi da su rešenja i dozvole izdati nezakonito, odnosno bez dokumentacije koja je definisana Zakonom o upravljanju opasnim otpadom. Tim zakonom je predviđena obaveza izrade plana detaljne regulacije za parcele na kojima se nalazi postrojenje "Yunirisk", koja nije urađena, kao što nije urađena ni nova studija procene uticaja na životnu sredinu, koja je obavezna prilikom svakog uvećanja kapaciteta. Bez nje je decembrta 2017. godine Trivan dozvolio ovoj firmi da tri puta uveća preradu otpada iako su postojali jasni dokazi da i studija koja se odnosila na preradu 2.500 tona, iz 2016. godine, znatno ugrožava zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Građani Rakovice kažu da ih ovakav potez Trivana ne čudi jer je reč o firmi koja je povezana sa njegovim kabinetom, odnosno da oni redovno dobijaju poslove skladištenja i prerade opasnog otpada, zbog čega je i morao da im uveća kapacitete.

Resono ministarstvo, ministar Goran Trivan, i firma "Yunirisk" nisu se oglasili po ovom pitanju.

 

(Glas javnosti/ Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR