Glas Javnosti

PREDSEDNICA MAĐARSKE: Devedeset odsto ilegalnih migranata dolazi iz Srbije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Mađarska predsednica Katalin Novak izjavila je u pograničnom mestu Tompa da 90 odsto ilegalnih migranata stiže u Mađarsku iz pravca Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje dodatno poboljšati saradnju u toj oblasti.

Posle zajedničkog obilaska privremenih graničnih barijera na srpsko-mađarskoj granici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i bivšim premijerom Češke Andrejom Babišem, Novak je rekla da su mađarske vlasti ove godine osujetile više od 270.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

„Sve je veći pritisak ilegalne migracije, ove godine je dvostruko uvećan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice u odnosu na 2021. godinu. Sa prijateljima iz Srbije zajedno pokušavamo da stanemo na put prilivu ilegalnih migranata, ne samo na mađarsko-srpskoj granici, nego i na južnoj granici Srbije prema Severnoj Makedoniji“, kazala je Novak.


Ona je navela da je Mađarska „otvorena za izbeglice“ i dodala da je više od milion ljudi iz Ukrajine stiglo u Mađarsku ili prošlo kroz tu zemlju, bežeći od rata.

„Međutim, velika je razlika kada neko ilegalno prelazi granicu Evrope, protiv njih odlučno nastupamo. Jedna pojava je dvostruko veći broj pokušaja ilegalnog prelaska granice, a druga je da su migranti sve agresivniji i da je sve više krijumčara ljudi. Napadi na pripadnike granične policije koji brane granicu Evrope su svakodnevni, to ne možemo da dozvolimo“, dodala je Novak.

Vučić: Priliv ilegalnih migranata iz Severne Makedonije uvećan četiri puta, a iz Bugarske 3,6 puta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od početka godine, priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije uvećan četiri puta, a sa teritorije Bugarske 3,6 puta.


Vučić je posle obilaska srpsko-madjarske granice kod Segedina rekao da su od početka godine, nadležni organi Srbije sprečili skoro 46.000 ilegalnih ulaza iz Severne Makedonije kao i da su preduzeli dve vrste mera za sprečavanje ilegalnih migracija.

„Krenuli smo u ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje iz kojih je dolazio značajan migranata. Do sada smo to završili sa četiri zemlje, to su Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indija. To je u skladu sa onim što od nas zahteva EU, o tome su govorili Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Mađarske Katalin Novak.

On je najavio da će u saradnji sa „mađarskim i austrijskim kolegama“, nadležni organi Srbije najpre raditi na „ojačavanju“ granice prema Severnoj Makedoniji odakle kako je naveo, dolazi najveći broj ilegalnih migranata a potom i na dodatnom obezbeđenju granice prema Bugarskoj.

„Preduzeli smo oštriji pristup prema onima koji pripadaju naoružanim krimanalnim grupama. Na više mesta na području Subotice, Palića i Horgoša smo imali i oružane obračune sa njima ali su naše snage bezbednosti uspešno uhapsile više od 600 onih koji su mislili da pomoću oružja mogu da preduzimaju sve vrste nedozvoljenih radnji i da drugima omogućavaju da učestvuju u ilegalnim migracijama“, kazao je predsednik Srbije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR