Glas Javnosti

Од суботе потпуна обустава саобраћаја: Савски трг биће готов до лета

Vesti
Autor: novosti.rs

Добро напредују радови на уређењу простора око зграде бивше железничке станице. Према најави градских челника, од суботе комплетна обустава саобраћаја. Тренутно смо 12 дана испред задатих рокова - кажу радници

Радови на уређењу Савског трга увелико су у току. Мноштво радника и механизације ради на сређивању овог простора, чији завршетак је, према речима градских челника, планиран за почетак лета. Највећи проблем неимарима представља изградња црпне станице која је важна за канализациони систем овог дела престонице, а због које ће рокови вероватно бити пробијени. Од суботе је најављена комплетна обустава саобраћаја око бивше Главне железничке станице.

Репортери "Новости" обишли су јуче градилиште у срцу престонице и наишли на велики број радника.

- Од новембра смо присутни на овом градилишту и засад све тече беспрекорно. Тренутно смо 12 дана испред задатих рокова, што је фантастичан резултат. Ради се од осам до десет сати дневно и ово је једно од најактивнијих градилишта у престоници - каже за наш лист један од неимара.

 Тренутно се одвијају радови на постављању трамвајских шина, чији је један део већ измештен са средине на обод будућег трга. Такође, група радника припрема простор на ком ће се налазити споменик Стефану Немањи, висок 23,5 метра. Због величине постамента потребно је било ископати темеље дубоке неколико метара, како би споменик био чврсто причвршен за тло.

 Највећи проблем неимарима ангажованим на овом пројекту јесте изградња црпне станице, због које је могуће да ће комплетно уређење Савског трга каснити.

 - У овом тренутку ради се значајан део пројекта, а то је изградња црпне станице која је важна за канализациони систем целог овог дела града. Што се тиче рокова, постоји проблем уписаности инсталација у катастре овог, али и других делова града, што је заправо најчешћи разлог за продужење изградње. У овом тренутку план је да цео пројекат буде завршен до лета и искрено се надам да ће тај рок бити испоштован - истакао је градоначелник др Зоран Радојичић, који је јуче обишао градилиште.

 Због радова је у овом тренутку обустављен саобраћај од Немањине ка Карађорђевој улици, а од суботе неће функционисати део према Савској. Наредних месец дана биће обустављен проток возила у овом делу града, а Секретаријат за саобраћај ће дати детаљнију информацију о томе на који начин ће суграђани градским превозом моћи да стигну до жељених дестинација.

У току су и завршни радови на фасади бивше зграде Железничке станице. Како смо сазнали, након уређења спољашњег дела објекта, неимари ће почети са сређивањем његове унутрашњости. Комплетно је замењен и кров зграде, а вредност досадашњих радова је око три милиона евра.

Будући трг представљаће зелену оазу са око 300 стабала и у центру ће се налазити споменик утемељивачу српске државе Стефану Немању. Саобраћај ће, након уређења, ићи по "ободу" трга, уз болницу "Свети Сава" и хотел "Београд", док ће остали део бити пешачки.

ПОШТА КАО ИЗ 1928. ГОДИНЕ

 Поред зграде Главне железничке станице, у плану је и обнова зграде поште у Савској, којој ће после реконструкције бити враћен изглед из 1928. године. Та зграда ће имати нову намену, а према плану може бити претворена у објекат за културне садржаје, креативну индустрију, хотел или канцеларијски простор.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR