Glas Javnosti

MUP nabavio softver za prepoznavanje lica

Vesti
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova, ipak, je nabavilo softver za prepoznavanje lica, iako u Srbiji uopšte nije zakonski regulisano korišćenje takve tehnologije.

Koliko je nova alatka MUP-a moćna, zašto je deo javnosti zabrinut i da li zapravo MUP-u omogućava masovni nadzor nad građanima Srbije? U Share fondaciji nemaju nikakve sumnje u ogroman prostor za zloupotrebe softera koji je nabavljen iz Švedske.


„Ova tehnologija to definitivno dozvoljava, iako smo mi dokazali da ona nije po zakonu i da je protivzakonito, bar za sada. Vi sada možete, na primer, kada se dešava neki protest u gradu, da uzmete sve snimke s nadzornih kamera, da ih ubacite u taj softver i da tu poredite sa bazom podataka ličnih karata, tako da vi automatski jednim klikom dobijate listu svih ljudi koji su bili na tom protestu, zato što se njima prepoznaju lica i upoređuju. Dalje šta možete da uradite, to je da dobijete o tim ljudima dodatne neke informacije iz tih otvorenih izvora, tako da je ovo jedan previše ozbiljan alat koji može da se upotrebi ali i zloupotrebi na mnogo različitih načina“, objasnio je Filip Milošević iz Share fondacije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR