Glas Javnosti

Monah koji duhovno budi mlade u Srbiji: 'Otac Arsenije' film o prevazilaženju samodestrukcije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Otac Arsenije Jovanović iz manastira Ostrog jedan je od poznatijih monaha u savremenom srpskom pravoslavlju, jer je monah koji je veoma aktivan na polju širenja pravoslavlja kroz radio i tv emisije, ali i česta predavanja, kako širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, tako i širom naše dijaspore.

Dokumentarac "Otac Arsenije" u režiji Svetlane Cemin prikazan je na ovogodišnjem Beldoksu ispred Muzeja Jugoslavije u okviru programa Beldoks festivala. "Otac Arsenije" je zapravo priča o prepoznatljivoj ličnosti zlatnog perioda u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka.

Iguman Arsenije Jovanović rođen je 1960. godine u Beogradu kao Aleksandar Aca Jovanović, a po struci je diplomirani stomatolog. Poznati monah Arsenije, koji putuje po svetu i drži predavanja o pravoslavnom hrišćanstvu i o svom životu pre nego što se posvetio crkvi, napisao i zapaženu knjigu "Bog i rokenrol".

 

Družio se sa članovima grupe Ekatarina Velika, Ivicom Vdovićem, slikarom Dušanom Gerzićem Gerom, glumicom Sonjom Savić... Otkad je postao monah, Arsenije je bivstvovao na Hilandaru, zatim na Ostrogu, Visokim Dečanima i proveo takođe pet godina u isposnici blizu Albanije. Svetlana Cemin napominje da su prvi kadrovi nastali u junu 2018, kada je otac Arsenije došao u Njujork, gde je držao predavanje o pravoslavlju i crkvi, a posle je snimanje nastavljeno u Srbiji.

O danima provedenim sa ocem Arsenijem i snimanju Svetlana je izjavila: - S obzirom na to da smo se otac Arsenije i ja poznavali iz davne prošlosti, pre nego što je on postao iguman, on je s lakoćom prihvatio ideju o našoj saradnji i tako se spontano krenulo u realizaciju ovog filma, prvo na Menhetnu, a zatim u manastiru Ribnica.

Životna priča oca Arsenija je fascinantna sama po sebi i tražio se odgovor na to kako je došlo do preobraženja jednog urbanog avangardnog umetnika u visokog duhovnika. Kompleksnost njegove ličnosti se ocrtava, između ostalog, u svim tim njegovim kreativnim delatnostima, koje su svakodnevno upletene u monaško okruženje.

(Glas javnosti/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR