Glas Javnosti

GRČKA ZATVORENA JOŠ NEKO VREME: Produžena zabrana ulaska srpskim građanima do 1. avgusta

Vesti
Autor: Glas javnosti

Grčke vlasti su produžile zabranu ulaska srpskim građanima do 1. avgusta, a mnoge turističke agencije su već otkazale aranžmane za avgust i septembar. Iako se mnogi nadaju da će nakon smanjenja broja novozaraženih od korone u Srbiji grčke vlasti ipak dozvoliti ulazak našim turistima, makar sa obaveznim pi-si-ar testovima, šanse za to su sve manje.

Ovog leta skoro 30 000 turista iz Srbije uspelo je da uđe u Grčku, a prema poslednjim podacima, nešto manje od 10 000 njih je još uvek na letovanju. U trenutku zabrane ulaska za državljane Republike Srbije, prema procenama grčkih vlasti, oko 15 000 srpskih turista letovalo je preko turističkih agencija. Ipak, grčke vlasti su produžile zabranu ulaska srpskim građanima do 1. avgusta, mada turistički radnici smatraju da je ova sezona praktično gotova.

Mnogi manji hoteli, ali i vlasnici privatnih smeštaja u Grčkoj, odlučili su da ponovo zatvore svoje objekte usled zabrane, ali i pandemije korona virusa. Mnogi smatraju da još uvek nije kasno i da letovanje nije propalo, pa se nadaju da bi moglo da dođe do neke promene. Međutim, čak i da nakon smanjenja broja novozaraženih od korone u Srbiji, grčke vlasti dozvole ulazak našim turistima u njihovu zemlju, makar i sa obaveznim pi-si-ar testovima, šanse su realno iz dana u dan sve manje. Tome u prilog govori činjenica da se Grci hvale kako su juče imali samo 19 novootkrivenih slučajeva korona virusa, a nijedan nije bio "uvezen", odnosno nije registrovan među turistima. Oni tvrde da je na to najviše uticala odluka o obaveznim pi-si-ar testovima za sve koji ulaze preko drumskog graničnog prelaza Kulata-Promahonas, a koji su koristili i naši turisti.

Na promenu odluke grčkih vlasti teško da će uticati i zahtev Udruženja hotelijera Grčke koji su pre nekoliko dana zatražili od Vlade da se dozvoli ulazak u zemlju srpskim i ruskim turistima uz obavezno testiranje na koronu. Oni su istakli da su spremni i da snose 50 odsto troškova za testiranje. Međutim, teško da će grčke vlasti promeniti mišljenje.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR