Glas Javnosti

Dva leka koja ne bi trebalo piti zajedno: Stručnjaci objašnjavaju zašto

Vesti
Autor: Glas javnosti

Aspirin i antikoagulantni lek varfarin nije preporučljivo uzimati zajedno, jer postoji značajan rizik od krvarenja, kažu istraživači sa Univerziteta u Mičigenu koji su nedavno proučavali efekte aspirina kod pacijenata koji su paralelno pili i varfarin.

Kako prenosi newsbeast, njihova studija je uključivala 6.700 učesnika koji su pili aspirin zajedno sa varfarinom. Istraživači su otkrili da kada su učesnici smanjili upotrebu aspirina za 46 odsto, komplikacije krvarenja su se smanjile za 32 odsto. Pored toga, lečeni su na klinikama za antikoagulaciju širom Mičigena od venske tromboembolije i atrijalne fibrilacije. Oba stanja povećavaju rizik od moždanog udara.

– Ovo je veoma važna studija – kaže za Healthline dr Džefri Berger, kardiolog na NYU Langone Health u odeljenju kardiologije Leon H. Charney u Njujorku, koji nije bio uključen u studiju.


– Lekari i istraživači provode dosta vremena tražeći nove tretmane kako bi pomogli pacijentima. Ali ova studija je odličan podsetnik da vidimo šta možemo da smanjimo. Moraćemo da pregledamo lekove koje naši pacijenti uzimaju, a koji možda više nisu potrebni. Mnogi pacijenti su započeli terapiju aspirinom kao prvi korak pre antikoagulansa, a onda su počeli da uzimaju i antikoagulanse i paralelno nastavili sa aspirinom.

Istraživači su verovali da su mnogi učesnici studije uzimali aspirin da bi sprečili srčani ili moždani udar i da nisu prestali sa aspirinom kad su počeli da uzimaju varfarin.

U 2010. godini, smernice američke Preventivne radne grupe bile su da bi muškarci između 45 i 79 godina i žene između 55 i 79 godina trebalo da uzimaju niske doze aspirina kako bi se sprečile kardiovaskularne bolesti. Zatim su u aprilu 2022. ove preporuke izmenjene. Za osobe od 40 do 59 godina, odluka o uzimanju niskih doza aspirina trebalo bi da odražava individualne faktore rizika za kardiovaskularne bolesti. Za starije od 60 godina, aspirin ne treba koristiti kao primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su za ovu studiju posmatrali samo osobe koje su trenutno uzimale varfarin, najčešće prepisivani antikoagulans. Oni su naglasili da je neophodno da pacijent razgovara sa svojim lekarom kako bi razumeo prednosti i rizike uzimanja aspirina.

Elektrofiziolog dr Nikil Varier iz Kalifornije smatra da bi odluku o započinjanju terapije aspirinom pacijentima koji uzimaju razređivače krvi trebalo individualizovati kroz procenu koju bi svaki pacijent trebalo da obavi sa svojim lekarom.

– Ova studija podržava trenutnu praksu izostanka davanja aspirina pacijentima, osim ako postoji značajna potreba za antiagregacionom terapijom – kaže dr Varier za Healthline.

Šta su antikoagulansi krvi?

– Antikoagulansi ne razblažuju krv. Oni smanjuju mogućnost nastanka ugrušaka – objašnjava dr Šepal Doši, kardiolog i elektrofiziolog iz Kalifornije.

Prema rečima dr Džefrija Tajlera, koristi od uzimanja aspirina i antikoagulansa imaju osobe sa atrijalnom fibrilacijom, dubokom venskom trombozom i one koje su nedavne imale ugradnju stentova.

Međutim, postoje i nedostaci, kao što je pojačano krvarenje.

– Antikoagulansi su mač sa dve oštrice – kaže kardiolog dr Endrju M. Friman.

– Što se duže krv ne zgrušava, to je više krvarenja. Neka nisu opasna; modrice i krvarenje iz nosa smatraju se neprijatnim krvarenjem i mogu da budu prihvatljiva nuspojava.

Neželjeni efekti i interakcije

– Najčešći neželjeni efekat antikoagulansa je krvarenje – kaže dr Berger za Healthline.

Ostali uobičajeni neželjeni efekti uključuju stomačne tegobe, mučninu i dijareju.

– Ukoliko uzimate varfarin, trebalo bi da budete u redovnom kontaktu sa svojim lekarom. Takođe, možda će biti potrebne česte analize krvi da bi se pratio proces zgrušavanja. Drugi antikoagulansi ne zahtevaju česte analize krvi – kaže dr Berger.

Takođe, osobe koje uzimaju antikoagulanse trebalo bi da razgovaraju sa svojim doktorom i u vezi sa suplementima i hranom.

– Antikoagulansi, u zavisnosti od tipa, mogu da stupe u interakciju sa suplementima, lekovima, vitaminima i hranom – kaže dr Varier.

– Trebalo bi da kažete svom lekaru koje sve lekove i suplemente uzimate. Neki suplementi koje treba izbegavati dok uzimate varfarin su beli luk, velike količine cimeta, vitamin K, zeleni čaj, vitamin E, kantarion i ginko biloba. Naime, neki od njih povećavaju efekte varfarina, a neki smanjuju efekat.

U prošlosti su lekari često prepisivali aspirin osobama bez srčanih oboljenja kao preventivnu meru.

– Poslednjih godina imali smo mnogo studija koje pokazuju povećan rizik od krvarenja sa aspirinom, a sada umesto da ga dajemo svima, selektivniji smo u pogledu toga ko će imati koristi od ovog tretmana – objašnjava dr Doši.

Stručnjaci ističu da ukoliko uzimate aspirin i antikoagulans, nemojte isključivati nijedan od ovih lekova bez prethodnog razgovora sa lekarom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR