Glas Javnosti

DEJLI MEJL: Dečak (13), koji je masakrirao devetoro u pucnjavi u srpskoj školi nakon što je sastavio "listu za odstrel" školskih drugova, ne može biti krivično odgovoran jer je premlad, otkrivaju tužioci

Vesti
Autor: Glas javnosti

U pucnjavi koja se desila u beogradskoj školi, poginulo je 8 učenika i čuvar. Osumnjičeni, Kosta Kecmanović, uhapšen je u školskom dvorištu.

Trinaestogodišnji dečak koji je uhapšen zbog ubistva osmoro dece i radnika obezbeđenja u pucnjavi u školi možda je premlad da bi se suočio sa krivičnim sankcijama, otkrili su tužioci.

Kosta Kecmanović (13), koga je policija identifikovala kao osumnjičenog za ubistvo, otvorio je jutros vatru u svojoj učionici u beogradskoj školi, saopštila je srpska policija. Tinejdžer nežnog lica je uhapšen u dvorištu osnovne škole Vladislav Ribnikar i odveden pokrivenog lica.


Strelac je više od mesec dana pravio planove za masakr, imao je i skice učionica koje su ličile na "horor film", otkrio je našelnik beogradske policije Veselin Milić. Bio je naoružan sa dva pištolja i dva molotovljeva koktela i sve je pomno isplanirao, pa čak je i sastavio spisak sa imenima dece koju je želeo da ubije i njihovih odeljenja, rekao je Milić.

Prestravljeni učenici su se jutros oko 8:40 sakrili ispod svojih klupa usred neprekidne pucnjave. Kecmanović je lično pozvao policiju nakon što je završio svoj podli napad.



Najmanje osmoro dece i radnik obezbeđenja su poginuli u divljačkom napadu vatrenim oružjem, a postoji velika bojazan da bi broj poginulih mogao da poraste, jer se neki od ranjenih nalaze u životnoj opasnosti. Ranjeno je sedam osoba, uključujući učiteljicu, za koju se navodi da se bori za život.

Ubica je prvo ubio stražara u školi u centru Beograda, a potom i tri učenika u hodniku, tvrdi Milić. Nakon toga je ušao u učionicu – očigledno je izabrao samo zato što je bila blizu ulaza – i ponovo otvorio vatru, rekao je Milić. Tela u vrećama su iznesena iz škole i stavljena u ​​kombi ispred.

Prema srpskim zakonskim odredbama, trinaestogodišnji dečak "nije krivično odgovoran, jer nije napunio 14 godina", prenose lokalni mediji. Dečakov otac je priveden zbog sumnje za teško ugrožavanje javne bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Crtež koji je napravio navodni strelac, i koji je pokazan novinarima, ličio je na "nešto iz video igrice ili horor filma", rekao je Milić, "što ukazuje da je detaljno i po odeljenjima, planirao koga hoće da likvidira". Većina učenika je uspela da pobegne na zadnja vrata, rekao je lokalni zvaničnik.


Milan Milošević, otac jedne učenice, rekao je da je njegova ćerka bila na času istorije gde je strelac „nasumično“ zapucao na decu koja su pokušavala da se skriju ispod svojih klupa.

„Uspela je da pobegne“, rekao je otac za srpsku TV N1.

„On je prvo pucao na učiteljicu, a zatim i na decu koja su se pokušala sakriti ispod svojih klupa“, citirao je Milošević reči svoje ćerke.

„Kažu da je bio tih i dobar učenik. Nedavno se pridružio njihovom razredu."

Gospodin Milošević je rekao da je odjurio u školu kada je čuo šta se dogodilo.

„Pitao sam gde mi je dete, ali niko u početku nije mogao ništa da mi kaže“, rekao je. "Onda nas je nazvala na telefon i saznali smo da je napolju."

„Video sam čuvara kako leži ispod stola. Video sam dve devojčice sa krvavim košuljama“, dodao je Milošević.


Evgenija (14), rekla je da poznaje osumnjičenog napadača, za koga je rekla da je „nekako ćutljiv... da izgleda lepo i ima dobre ocene“.

„Nisam znala mnogo o njemu, nije bio toliko otvoren sa svima. Nikada ne bih očekivala da bi se ovako nešto moglo dogoditi - rekla je ona novinarima.

„Čula sam zvukove i mislila sam da neki dečaci bacaju petarde... Ali onda sam videla kako čuvar pada na zemlju“, rekla je ona i dodala da je potom pobegla.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da je u pucnjavi ubijeno osmoro dece i jedan radnik obezbeđenja, dok je šestoro dece i jedan nastavnik ranjeno.

„Sve policijske snage su i dalje na terenu i intenzivno rade na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti koje su dovele do ove tragedije.“

Učenik koji je bio na času fizičkog u prizemlju u trenutku izbijanja pucnjava rekao je: „Mogao sam da čujem pucnjavu. Bilo je neprekidna.

„Nisam znao šta se dešava. Primali smo neke poruke na telefon.


Učenica koja je čula da se nasilje odvija, inicijala E.M. , opisala je osumnjičenog kao „tihog dečaka“ koji je „lepo izgledao“.

„Imao je dobre ocene, ali mi nismo znali mnogo o njemu“, dodala je. „Nije bio tako otvoren prema svima. Sigurno nisam očekivala da će se ovo dogoditi.

Milan Nedeljković, predsednik opštine Vračar u kojoj se nalazi škola, rekao je da se lekari bore da spasu život nastavnika.

Gospodin Nedeljković je rekao da je školski čuvar najverovatnije sprečio još smrtnih slučajeva tako što je stao na liniju vatre.

Čuvar je "hteo da spreči tragediju i on je bio prva žrtva", rekao je Nedeljković novinarima uživo na televiziji ispred škole.

„Videla sam decu kako jure iz škole i vrište. Roditelji su došli i bili su u panici. Kasnije sam čula tri pucnja“, rekla je za državnu TV RTS devojka koja ide u srednju školu pored Osnovne škole Vladislav Ribnikar.

Policija je zapečatila blokove oko škole u centru Beograda. Oklopljene jedinice ogradile su prostor oko škole, koja se nalazi u naselju Vračar u samom centru Beograda. Srpski mediji javljaju da je u pucnjavi ubijen čuvar. Policija nije saopštila druge detalje.

Snimci lokalnih medija sa lica mesta pokazuju komešanje ispred škole dok policija udaljava osumnjičenog, čija je glava bila pokrivena dok su ga policajci vodili do automobila parkiranog na ulici. Nastradalima se pruža pomoć, a istraga o motivima pucnjave je u toku.

U saopštenju MUP-a Srbije navodi se da je policija odmah na lice mesta uputila sve raspoložive patrole i uhapsila osumnjičenog maloletnika - učenika sedmog razreda koji se sumnjiči da je ispalio više hitaca iz očevog pištolja na učenike i obezbeđenje škole.

Ministar Bratislav Gašić rekao je da je uhapšen i otac osumnjičenog.

Vračar je bogat deo grada i na njemu se nalazi nekoliko ambasada. Niz kola hitne pomoći parkiranih je u ulici Kralja Milutina ispred škole. Policija je zapečatila blokove oko škole. Osnovne škole u ​​Srbiji imaju osam razreda.

Masovne pucnjave u Srbiji su izuzetno retka pojava. U poslednjoj masovnoj pucnjavi, veteran balkanskog rata je 2013. godine ubio 13 ljudi u jednom selu u centralnoj Srbiji. Stručnjaci su u više navrata upozoravali na oružje zaostalo u zemlji nakon ratova 1990-ih. Zapadni Balkan je preplavljen stotinama hiljada ilegalnog oružja nakon tamošnjih nemira.

Srpske vlasti ponudile su nekoliko amnestija vlasnicima da predaju ili registruju nelegalno oružje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR