Glas Javnosti

Danas je Đurđevdan i slava manastira Đurđevi stupovi (FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas 6.maja 2020.godine slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.

Prema narodnim običajima, Đurđevdan je praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine. Georgije je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna, u službi cara Dioklecijana. U to vreme car je započeo veliki progon hrišćana, a mladi Đorđe je stupio pred cara i odvažno rekao da je i on hrišćanin. Time je započelo njegovo stradanje za veru. Sveti Georgije se na ikonama predstavlja u vojvodskom odelu, na konju, sa kojeg kopljem probada strašnu aždaju. Nešto dalje od njega, stoji jedna žena u gospodskom odelu (verovatno carica Aleksandra). Aždaja na ikoni predstavlja mnogobožačku silu koja je „proždirala“ brojne nevine hrišćane. Sveti Georgije ju je, po verovanju, pobedio i svojom mučeničkom smrću zadao smrtni udarac „neznaboštvu“. Pod pobedom koju je Sveti Georgije odneo nad aždajom, verovatno se misli na zaustavljanje progona hrišćana koji je sprovodio car Konstantin. Đurđevdan – hramovna slava manastira Đurđevi Stupovi
Povodom praznika Svetog velikomučenika i pobedonosca Georgija, koji je slava katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, Đurđevi Stupovi, juče je služeno praznično bdenije sa
petohljebnicom.


Tom prilikom, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije uputio je svoju arhipastirsku pouku. Besedeći o Svetom Georgiju, Vladika je ukazao na Svetiteljevu spremnost i smelost da svojim životom i krvlju posvedoči ime Gospodnje.
„To nije bilo lako, ali onima koji su bili puni vere, puni Duha Svetog, sile Duha Svetog, mudrosti i hrabrosti Božje, za njih je to veliki izazov da iz ljubavi prema Hristu, posvedoče svoju veru. Kao što je Hristos postradao za nas, za svakog od nas pojedinačno, tako je i Sveti Georgije zaželeo da postrada za Njega. To je ljubav Božanska, silna i nepobediva, zato je on nazvan velikomučenikom, što je posvjedočio svoju veru i što su mnogi zbog njegovog stradanja i vere, poverovali u Hrista“, rekao je Preosvećeni Episkop.
Koja je prava vera, vidi se, po rečima Vladike Joanikija, naročito kad dođu ovakvi ispiti, kao što je bilo mučeništvo Svetog Georgija.
„I kako Bog nagrađuje svoje ugodnike kroz sva vremena, od Njegovog stradanja do dana današnjeg, slavi ga cela Crkva Božja i kako vrijeme odmiče spomen pravednika je sve svetliji i sve opširniji. Ova sveta obitelj proslavlja Svetog velikomučenika Georgija kao svog zaštitnika više od osam vekova. Kao što je Sveti Georgije prvo bio ratnik cara zemaljskog, a poslije Cara nebeskog, potvrdio svoju hrabrost i tada i poslije, tako je i ovaj manastir, na neki način, veliki ratnik. Vojevao je za veru, čuvao veru pravoslavnu kroz sva vremena, mnogo stradao, pa njegova istorija liči na žitije i stradanje Svetog velikomučenika Georgija“, naveo je vladika Joanikije.


Brojna stradanja manastira Đurđevi Stupovi svedoče oštećenja i garež, koji se zadržao po njegovim freskama.

„To su znaci stradanja ovog manastira, ali, uprkos tome što je stradao i naročito zbog toga, on je, možemo reći, bio svedok, stalno i uvijek, vere prave, istinite, svetog pravoslavlja, do danas. Ove godine proslavljamo Svetog Georgija u posebnim prilikama zbog epidemije zbog čega smo
naše proslave smanjili“.
„Sveti velikomučenik Georgije je pomoćnik i zaštitnik cele Crkve Božje, svih pravoslavnih vernika. On kao pobedonosac, uvek, na belom konju dolazi i pobeđuje svako zlo. Ne slika se slučajno kako na belom konju ubija aždaju, odgoni svako zlo i iskušenje od Crkve Božje i nasađuje u našim dušama veru, mir, dobrotu, ljubav i radost. Neka svima ovaj praznik donese radost, Sveti Georgije neka svima bude na pomoći“, poručio je Preosvećeni Episkop Joanikije. Đurđevi stupovi je manastir koji predstavlja najznačajniji kulturno-istorijski spomenik našeg kraja. Osnovao ga je 1213. godine župan Stefan Prvoslav, sin velikog župana Tihomira i sinovac Stefana Nemanje.

G. Kiković

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR