Glas Javnosti

Da li ste se ikad zapitali ZAŠTO hirurzi u operacionim salama nose samo zelene i plave mantile? Razlog je PRAKTIČAN

Vesti
Autor: Glas javnosti

Da li ste se ikada zapitali zašto hirurzi nikad ne nose bele mantile u operacionim salama, već uvek plave ili zelene? Izgleda, da je ovaj vama nevažan detalj, zapravo jako bitan za sam ishod hirurške intrevencije. Kako i zašto?

Tačno je da su svi zdravstveni radnici u početku nosili belu odeću, ali sve se to promenilo 1914. godine, kada je jedan uticajan lekar dao prednost plavoj i zelenoj uniformi, piše Brightside.me

Najveća nevolja sa belom bojom je bila to što besprekorna belina ispod jakih svetala može da zaslepi hirurga na čitavih nekoliko minuta, ako samo malo skrene pogled sa tamne boje krvi na belu boju uniformi svojih kolega. Taj efekat je sličan onom koji se pojavljuje kada prvi put zimi izlazite napolje i gledate refleksiju sunca na snegu.

Dakle, bela je zato “otpala”, ali sve to i dalje ne odgovara na pitanje zašto su lekarske uniforme baš plave ili zelene, a ne neke druge boje. Činjenica je da se plava i zelena nalaze na opozitnoj strani jarko crvenoj boji krvi, što dopušta hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv.

Zelena i plava boja zbog svojih opozitnih svojstava crvenoj, ne samo da mogu da izoštre vid hirurzima, već i da im pomognu da lakše uoče različite nijanse crvene.

Tako hirurzi mogu više pažnje da obrate na anatomiju i razlike u nijansama krvi, što značajno smanjuje rizik da naprave bilo kakvu grešku tokom operacije.

(izvor: Istorijski zabavnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR