Glas Javnosti

BITKA SE PRVO DOBIJA ILI GUBI U SRCU! ZAPAMTITE OVE MOĆNE REČI VOJVODE ŽIVOJINA MIŠIĆA: Godišnjica slavne Kolubarske bitke, dan kada je SRBIJA najurila Švabe!

Vesti
Autor: Glas javnosti

DA SE NE ZABORAVI!

Na današnji dan 1914. godine, oslobađanjem Beograda, završena je čuvena Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

Kolubarska ili Suvoborska bitka je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen, tako da je teren Kolubarske bitke bio prevashodno brdovit.

Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.

Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa. Posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje. Po okončanju bitke dolazi do sporadične epidemije tifusa koja će dobiti velike razmere početkom 1915.godine

Pobeda, za koju najviše zasluga pripada komandantu Prve armije generalu Živojinu Mišiću, podigla je ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR