Glas Javnosti

Biljka za koju se veruje da DONOSI SREĆU i UČVRŠĆUJE BRAK

Vesti
Autor: Agroinfo.rs

Lonicera se najviše gaji u Kini dok je u Evropi prisutno dvadesetak vrsta, medju kojima je najrasprostranjenija evropska lonicera (Lonicera periclymenum). Njeni cvetovi su bež-bele ili žute boje, a ima vrlo karakterističan opojan, sladak miris.

Puzavica koja je poznata pod imenom orlovi nokti, kozja krv ili botanički, lonicer, vrlo rado je viđena u mnogim baštama. Biljka opojnog mirisa koji podseća na jasmin, ali očaravaju i njeni nežni cvetovi u ružičastoj, krem ili purpurnoj boji. Biljka orlovi nokti je bujnog rasta i treba joj dati odgovarajuću potporu, a lepo će napredovati ako se osloni na neki zid, pergolu ili čak neko staro drvo.

Po predanju, "orlovi nokti" su se često sadili uz samu kapiju ili ogradu. Ova uporna i otporna puzavica koja ostaje često zelena i tokom cele zime, smatra se da privlači sreću u kuću. Staro verovanje kaže da ova biljka ima i magijske moći. Njene nežne ali vrlo čvrste grančice simbolizuju moć privlačenja pa se smatra da učvršćuje brak i jača ljubavnu strast među supružnicima. Ako dama želi da bude još lepša svom dragom, treba da protrlja mirisni cvet "orlovih noktiju" kroz kosu. Obavezno, neka misli na njega sa ljubavlju i nežnošću.

Nega ove magijske biljke je vrlo laka

Treba je redovno orezivati da biste joj podstakli rast i cvetanje. Ako želite da je razmnožite, najbolje je da uzmete srednje razvijen pelcer i odsečete tako da ostanu dva lista - jedan naspram drugog - na grančici. Pripremite rastresitu zemlju sa dosta peska i zasadite pelcer, pa zalijte je umereno i pokrijte providnom plastičnom kesom, tako da ostane dosta slobodnog prostora iznad pelcera. Stavite saksiju u toplu prostoriju i pratite - kad se pojave novi listići, biljka je spremna za presađivanje.

Sadi se u veće žardinjere, sa dubinom od minimum 50 cm i širine 40-50 cm, ili u bašti gde ste joj obezbedili bogato humusno, drenirano zemljište. Cvetovi su brojni, vrlo  mirisni i podsećaju na orlove kandže. Lonicera ima bujni rast i dobro će uspevati na sunčanim ili polusenovitim lokacijama u bašti.

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR