Glas Javnosti

Aleksandar Raković: Erupcija ekstremizma protiv Patrijarha veća nego 2016. godine u Zagrebu

Vesti
Autor: Glas javnosti

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da je erupcija ekstremizma protiv patrijarha Porfirija rezultat netrpeljivosti prema SPC i patriharha lično i ocenio da se tako nešto moglo čuti samo jednom i to 2016. na zagrebačkoj televiziji Z1.

- Erupcija ekstremizma protiv srpskog patrijarha desila se jednom u Zagrebu 2016. godine, na Z1 televiziji bio je govor mržnje nešto slabijeg intenziteta.

 Ta televizija nastupa sa proustaških pozicija, a zbog takvih nastupa njihovo regulatorno telo je toj televiziji zabranilo emitovanje programa na tri dana, a sada se to ponovilo u Beogradu, u još ekstremnijoj varijanti - rekao je Raković komentarišući uvrede i pretnje upućene patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju koje su se mogle čuti u podcast-u.


Raković kaže da se ta erupcija ekstremizma sada ponovila u Beogradu u još ekstremnijoj varijanti.

- Sve to se desilo na jednoj beogradskoj televizji gde je jedan od gostiju psovao patrijarhu sestru, majku crkvi, panagiju, a na panagiji se nalazi Bogorodica, Hristos, i sa druge strane Sveta Trojica psovao je i popadije. - Rekao je Raković i podsetio da je patrijarh sahranio majku pre mesec dana.

Raković je zato pitao da li su nezadovoljne žene koje su bile u prvim redovima napada na sprskog patrijarha, osudile tekave istupe tog čoveka.

- Da li je iko reagovao na takve napadu na žene, popadije, na vređanje crkve, majke, ništa -  pitao je on i naglasio da se upravo iz te situacije vide dvostruki aršini. Dodao je da je izjava patrijahra izvučenu iz konteksta - da se ona nije bavila pravom prirodom odnosa patrijarha Porfirija prema ženama.

- Koliko je samo puta patrijarh govorio afirmativno o ženama o njihovim pravima, gde je izričito osudio napade na žene, i pominjao statistiku, istu onu koju su nezadovoljne žene sa ekstremnim stavovima pominjale protiv patrijarha Profirija.

 
Patrijarh je jasno u oktobru stavio do znanja kakav stav ima, ali ovde je nešto drugo u pitanju - rekao je on.

Raković ističe da je po sredi nešto drugo, a to je netrpeljivost prema srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i patrijarhu Porfiriju.
 
"Patrijarh nije mogao da utiče na to gomilanje netrpeljivosti, i mržnje prema srpskom pravoslavlju."  Ističe on.

On takođe ističe da smo imali sramne pozive da se na Spasovdanskoj litiji ili protiv Spasovdanske litije napravi kontra skup, protiv Patrijarh Porfirija i Srpske pravoslavne crkve.

Raković smatra kao nešto što nije dobro to što postoje ljude koji su deklarativno u SPC, a napadaju SPC sa ekstremnih pozicija.

- Patrijarh samo želi dobre odnose između crkve i države što je vrlo važno, jer je za stabilnost zemlje važno da crkva i držva budu u skladnim odnosima - rekao je Raković i dodao da bi voleo da ti odnosi da budu u simfoniji, i da veruje da skladne odnose države i crkve podržala većina građana - zaključio je Raković.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR