Glas Javnosti

ВЕЧЕРАС У 20 САТИ: САЗНАЋЕМО ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ!

Vesti
Autor: Блиц

Председник Србије Александар Вучић обратиће се јавности вечерас у 20 сати, након низа састанака које ће имати током дана. Такође, Вучић ће данас донети одлуку о томе да ли ће бити уведена употреба Војске Србије у цивилне сврхе.

Како је навела ТВ Прва, председник јутрос разговара са премијером Мађарске Виктором Орбаном. Вучић ће у 12 сати имати састанак са службама безбедности, а у 18 са патријархом Иринејом, навела је та телевизија.

У 19 часова предвиђен је састанак са члановима здравственог Кризног штаба за праћење корона вируса. Након тога очекује се да саопшти одлуку о мерама које ће бити предузете у циљу заштите становништва од ширења корона вируса.

Како је "Блиц" синоћ известио, очекивало се да председник Србије наредних дана прогласи ванредно стање. То је синоћ, како процедура у оваквим ситуацијама налаже, затражио министар одбране Александар Вулин.

У складу са Уставом, а због угрожене безбедности грађана на највећем делу територије наше земље, Вулин је упутио писмено председнику Александру Вучићу захтев да, у складу са уставним ингеренцијама, предузме све неопходне мере на заштити становништава.

- Након појаве корона вируса процена је да би даље ширење могло значајно угрозити здравље ширег становништва, а тиме и функционисање живота у Републици Србији. То захтева доношење хитних мера из надлежности председника РС. Сада је на њему да одлучи како и на који начин ће искористити своје уставно овлашћење - рекао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

О могућностима увођења ванредног стања у Србији говорио је и председник Србије Александар Вучић. Он је појаснио процедуру на који начин се то чини.

- Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе. Затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање - појаснио је Вучић.

Како је казао, "онда, знате шта то значи" .

- Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље - рекао је Вучић на конференцији за медије.

Данас и одлука о употреби Војске Србије у цивилне сврхе

Председник Србије Александар Вучић доноси данас одлуку о томе да ли ће бити уведена употреба Војске Србије у цивилне сврхе, сазнаје Тањуг.

Председник је синоћ примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом пандемије корона вируса захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.
Министар одбране Александар Вулин је рекао да је сада на председнику Србије да одлучи како и на који начин ће искористити своја уставна овлашћења и ставити све службе у функцију живота и здравља грађана. Тањуг сазнаје да ће председник данас донети одлуку о употреби Војске Србије у цивилне сврхе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR