Glas Javnosti

U zemlje Šengena moći ćemo od 1.jula

Vesti
Autor: Glas javnosti

Unutrašnje granice EU u najvećem broju otvoriće se 15. juna, sa ciljem da se proces završi do kraja meseca, dok bi od 1. jula EU trebalo da se otključa i prema ostatku kontinenta.

Ostaje da se tokom ove sedmice postigne dogovor o konkretnim datumima. Prema saznanjima "Novosti", postojali su predlozi da se granice Unije za Srbiju otvore i pre ovog datuma. Druga verzija o kojoj su razgovarali ministri unutrašnjih poslova je bila da svaka članica to može da uradi shodno sopstvenim procenama, kao što je Mađarska već učinila prema Srbiji.

Francuska insistira na tome da spoljne rampe padnu jedinstveno od 1. jula. Tek treba da se postigne dogovor o kriterijuma, da li će se otvarati za sve građane ili postepeno po određenim kategorijama, da li će biti recipročnih mera i kako će se sprovoditi, da li će biti obaveznog karantina"

Evropske zemlje se na kraju pandemije virusa korona organizuju - regionalno. Slovačka, Češka, Austrija i Mađarska su pre nekoliko dana ukinule međusobne restrikcije kretanja. Češka je još od 11. maja omogućila određene drumske i železničke veze sa Nemačkom. Među baltičkim zemljama omogućeno je slobodno kretanje od 15. maja. Granica između Severne Irske i Republike Irske je otvorena. Bugarska striktno kotroliše prelaze sa Rumunijom, Severnom Makedonijom i Turskom, dok su olakšane mere prema Grčkoj i Srbiji. Belgija bi uskoro trebalo da olabavi režim prema Holandiji i Luksemburgu. Između Španije i Portugalije otvoreno je devet prelaza.

Mnogo se očekivalo od famoznog evropskog jedinstva na zajedničkom otvaranju unutrašnjih granica 15. juna. Ipak, tome su se isprečili ekonomski interes i turistička sezona. Prva je "nogu" povukla Italija koja za sve građane EU otvorila granice od 3. juna, s izuzetkom posebne kontrole za građane iz onih evropskih regiona gde epidemija sporije opada. Grčka će od 15. juna ukinuti mere prema žiteljima trećih zemalja, među kojima je i Srbija. Putnici iz regiona EU koji su najviše pogođeni virusom, moraće, međutim, da prođu test i izolaciju.

Slovenci su najavili da bi granicu s Italijom mogli da otvore 15. juna, kada bi i Beč trebalo da oslobodi prolaz i ka Švajcarskoj, Češkoj, Lihtenštajnu i Nemačkoj, a Nemačka prema Francuskoj, Švajcarskoj, Luksemburgu i Danskoj.

(Izvor: Večernje novosti))

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR