Glas Javnosti

PROF. KOVIĆ GOST "GLASA": Kocka je bačena, SADA VIŠE NEMA POVLAČENJA! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Gost emisije “Glas javnosti” bio je dr Miloš Ković, profesor opšte istorije novog veka, sa kojim smo razgovarali o temi koja potresa javnost i akademsku zajednicu već više od mesec dana - njegov mogući progon sa Filozofskog fakulteta!

Koviću u junu ističe zvanje vanrednog profesora, koji se na Univerzitetu bira na pet godina, pa je procedura o njegovom statusu pokrenuta, kako to pravila nalažu, šest meseci pre isteka zvanja. Međutim, ističe da nekolicina profesora, na čelu sa Nikolom Samardžićem, čine sve da on ne bude izabran za redovnog profesora, iako ispunjava sve neophodne uslove, što direktno utiče na njegov ostanak na fakultetu.

- Nedopustivno je da o mom ostanku na fakultetu odlučuju ljudi koji su podneli protiv mene osam parničnih i krivičnih prijava i sa kojima sam u ličnom sukobu. Time su prekršene brojne pravne forme i etički kodeks - kaže profesor Ković.

Objasnio je kako bi po pravilu trebalo da izgleda procedura izbora u zvanje redovnog profesora, ali i koja su mu prava osporena. Kroz priču nam otkriva od kada počinju problemi na Katedri za istoriju, zbog čega samo za njega važe posebni kriterijumi, zašto se određena interesna grupa bori protiv njegovog  imenovanja u zvanje redovnog profesora, šta je pozadina celog sukoba i kakva je reakcija dekana. Naglašava kroz šta sve studenti prolaze, čiji je on mentor, kao i koliko mu znači  podrška javnosti, velikog broja intelektualaca i omladine.

Kako ovo nije jedini slučaj na Filozofskom fakultetu, brojne kolege su stale uz Kovića. Profesori Vladimir Vuletić , Slobodan Antonić, i Smilja Marjanović Dušanić istakli su da bi dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani i rektor UB Vladan Đokić trebalo da nađu rešenje koje će podrazumevati zaštitu profesora Kovića, a da se pojedinim profesorima na Odeljenju za istoriju poruči da ne mogu da rade šta hoće.

- Ukoliko profesor Miloš Ković bude izbačen sa Filozofskog fakulteta, umesto da bude izabran za redovnog profesora, to će biti problem kako za ovaj fakultet, tako i za ceo Univerzitet u Beogradu. Ideološki i politički stavovi ne smeju da budu prepreka za nečije napredovanje, niti se sme dopustiti da nečija samovolja bude važnija od procedura - poručuju Kovićeve kolege.

Da li se Odeljenje za istoriju Filozofskog fakulteta pretvara u zajednicu koja ponižava ljude, da li naša deca uče pravu istoriju i ko je, zapravo, najveća žrtva ovog procesa?

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR