Glas Javnosti

KRVAVA VODA U DOLINI JADRA: "Rio Tinto" ugrozio živote 160 mališana! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Pojava crvene vode u dolini Jadra upalila je “crveno svetlo” i alarmirala ionako zabrinute meštane,kaže za "Glas javnosti" Marijana Trbović Petković iz udruženja “Ne damo Jadar”.

Oni traže da se hitno utvrdi šta je uzrok i smesta obustavi ceo projekat “Jadar” dok stručnjaci i nadležne institucije ne utvrde tačan iznos štete koja je do sada počinjena istraživanjima kompanije “Rio Sava”, srpske ćerke kompanije Rio Tinto Grupe.

- Nedavno je pocrvenela voda na parceli u selu Slatina gde se nekada nalazila njiva, u kojoj je iskopana velika rupa koja se potom ispunila vodom - kaže Marijana Trbović Petković.

Ovo je, ističe, prvi put da voda u dolini Jadra postane crvena, a vidljivo su, prema njenim rečima, bili iznenađeni i inspektori iz Beograda koji su izašli na teren.

-Juče su ovde bile rudarska i ekološka inspekcija. Inspektori su rekli da će svi njihovi izveštaji povodom ovog slučaja biti na sajtu inspekcije ministarstva. Koliko je meni poznato, niko nije došao da uzorkuje vodu ili zemlju. Ekološki inspektor nas je obavestio da će sačiniti zapisnik i proslediti dalje poljoprivrednoj i vodoprivrednoj inspekciji i naložiti da se uzmu uzorci - navodi Trbović Petković i dodaje da je, prema njenim informacijama, naknadno naloženo institutu “Batut” da uzme uzorke, a da se očekuje da tokom dana dođu još neke inspekcije.

Za njivu, kaže, znaju oko godinu i po dana, a da je ispunjena vodom saznali su od dece koja su htela da se kupaju u jezeru.

-Šta se desilo od pre tri-četiri dana ne znamo, pojavilo se to crvenilo. Na tom mestu je planirana deponija za planirani rudnik. To je parcela podizvođača sa kojim Rio Sava sarađuje. Ovde je bila plodna njiva i neko treba da dođe i utvrdi otkud ovde rupa, ko je iskopao, gde je oterana zemlja - ističe naša sagovornica.

Nije joj poznato ko je slučaj prijavio inspekciji.

-Mi nismo stigli čak ni da prijavimo, nego se to probilo kroz medije, pa je neko “odozgo” intervenisao. Nama je zanimljivo što se istog momenta pojavljuje i kompanija Rio Sava na terenu, iako tvrdi da nema ništa sa ovom parcelom. Zaista je neverovatno da se propagira projekat “Jadar” koji nikada nije dobio odobrenje, koji nije dobio čak ni odobrenje za patent koji prijavljuju. Ako sada ne rade kako treba, ako sada ne mogu da reše izlivanje voda iz istih bušotina pet godina unazad, kako će da reše bilo šta što je u vezi sa rudnikom. Kad ne mogu da kontrolišu svoje podizvođače, šta će tek biti kad oni krenu da grade rudnik - ukazuje Trbović Petković.

U okolini ove crvene vodene površine, prema njenim rečima, živi oko 160-oro dece školskog uzrasta, ovde se gaji hrana, tu rastu kukuruz, soja, a trista metara dalje je reka Jadar.

Ona upozorava da se Jadar uliva u Drinu, iz koje se vodom snabdeva čitava Loznica, a iz Drine voda ide potom u Savu i dalje.

-Ovo je urgentno, mora odmah da se reaguje, ovde nemate niti jednu traku, niti upozorenje da se ne prilazi dok se ne utvrdi šta je u pitanju. A svi ovde dolaze osim vlasnika parcele. Naš najveći problem i najveći strah je što ovde institucije i država ne rade svoj posao. Niko, pa ni gradonačelnik, ni lozničke inspekcije nisu došle ovde, na teren. Ako država ne stopira projekat “Jadar”, stopiraćemo ga mi - poručuje Marijana Trbović Petković.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR