Glas Javnosti

KREMACIJA U SRBA: URNE PREMINULIH USKORO NOSIMO KUĆI! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Kremacija ima dugu tradiciju u svetu, nastala je kao društveni pokret kao odgovor kada su harale mnoge zarazne bolesti, a prvi njeni zagovornici bili su prvenstveno lekari, a potom su te ideje prihvatili obrazovani i umni ljudi onog vremena. Danas, već oko godinu i po dana, živimo u vremenu epidemije korona virusa…

Da li je i za koliko pandemija korona virusa povećala broj preminulih u Srbiji od prvog zabeleženih slučajeva do sada?

Po ovo i mnoga druga pitanja došli smo u Udruženje krematista Oganj iz Boegrada, jedinstveno na našim prostorima, a osnovano još 1904. godine, takođe i člana Međunarodne krematističke federacije, gde razgovaramo sa Majom Nikolić, sekretarom  i Miroslavom Šarencem, potpresednikom i članom  njihov Solidarnog fonda.  

Mnoge poznate ličnosti iz sveta umetnosti, politike i javnog života Srbije pripadaju pokretu krematista. Vidimo uramljenu fotografiju Jovana Jovanovića Zmaja, dečjeg pesnika i lekara, otkud on na počasnom mestu u udruženju "Oganj", pa Ivo Andrić, Milutin Milanković...

- Listajući monografiju "Epoha večne vatre" uočavamo da su među 142 utemeljivača krematističkog pokreta u Srbiji bili mnogi ugledni lekari, pomenimo Milana Jovanovića Batuta, po kome se zove Institut za javno zdravlje Srbije, kakva je bila njegova uloga u pokretu?

Da li su svi vaši članovi opredeljeni samo za kremaciju ili ima i onih koji su opredeljeni za klasične sahrane? Iako je kremacija može se reći prihvaćena u Srbiji postoje neki tabui, a jedan sigurno zanima mnogo ljudi? Da li Srpska pravoslavna crkva odobrava kremaciju?  Patrijarh Porfirije je, koliko se zna, držao opelo na ispraćaju novinara Aleksandra Tijanića, kako Oganj to objašnjava?

- Drugi tabu je taj da se često čuje kako preminule stave u krematorijumu te da postoji sumnja da li je porodica dobila pravi pepeo „drage i neprežaljene osobe“.

Koliko ima krematorijuma u Srbiji i da li postoji interesovanje da se napravi još neki novi i gde? "Oganj" sebe ubraja u ekološke organizacije, kako je to moguće ako sam čin kremacije proizvodi čestice koje negativno utiču na životnu sredinu, odnosno dim iz peći ipak ode u vazduh?

- Važna ekološka aktivnost je i zahtev nadležnima da se prilikom kremacije koriste kovčezi od papira po savremenim standardima, potom biorazgradive urne....  

Objasnite suštinske razlike između klasične sahrane i kremacije?  Koliko je kremaranih u odnosu klasične sahrane, u procentima, i da li se taj broj povećava? Šta je uloga Solidarnog fonda i kakva je njegova socijalna uloga?

- Kremacija je danas i tehničko pitanje upravo zato što su groblja u urbanim sredinama postala pretesna…

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR