Glas Javnosti

PRAVOSLAVNI TURCI? Erdogan tvrdi da je Sultan Mehmed Osvajač bio lider hrišćana

Vesti
Autor: Glas javnosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ne prestaje da iznenađuje svojim izjavama. U obraćanju partijskim članovima rekao je da je sultan Mehmed Osvajač (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana.

- On im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija - ističe Erdogan.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR