Glas Javnosti

Trovanje zaštićenih i ugroženih vrsta s predumišljajem

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Ministarstvo zaštite životne sredine najoštrije osuđuje dosad nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole.

U Bačkoj Topoli je stradalo 18 ptica i životinja i ministarstvo traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i gnusnog zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije.

Na 17 lokacija na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste..

Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat “furadan”.

Hitna istraga je potrebna kako bi se pronašli počinioci i svi zatrovani mamci i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta.

Ovim gnusnim zločinom trovanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta naneta je nenadoknadiva šteta za našu prirodu i biodiverzitet.

Ministarstvo zaštite životne sredine moli i apeluje na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu. Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se ugrožavanja zdravlje ljudi. O tome nam nažalost svedoči pošast koronavirusa sa kojom se danas suočava čitav svet.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR