Glas Javnosti

ZANIMLJIVE ČINJENICE O SRBIJI

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Srpski šarm, njeno bogato kulturno-istorijsko nasleđe, čine je privlačnom destinacijom, kako za srpske tako i za strane posetioce. Srpske čari mozemo spoznati i otkriti na svakom koraku naše zemlje. Sigurno postoje neke činjenice o Srbiji koje niste znali, mi vam predstavljamo neke od njih.

  1. Reč vampir je jedina srpska reč koja je svetski prihvaćena i koristi se širom naše planete.

  2. 18 rimskih imperatora rodilo se na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara.

  3. Poslednjih godina Srbija je najveći izvoznik malina na svetu.

  4.  Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj. Srbija poseduje sat koji je nastao 200 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova”.

  5. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe.

  6. Prva kafana u Evropi otvorena je u Beogradu, na Dorćolu 1522. godine, a služila se samo crna kafa.

  7. Oko 70 odsto prinosa šljive, odlazi u proizvodnju rakije šljivovice – nacionalnog pića Srbije.



  8. Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu, u kome se služi liturgija.

  9. Današnja AIR Serbia, nekadašnji avioprevoznik JAT a prvobitno Društvo za vazdušni saobraćaj Aeroput  je bio među prvim civilnim avio-kompanijama – 10. u Evropi i 21. u svetu.

  10. Fudbalska reprezentacija Jugoslavije je na Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je bilo održano u Urugvaju 1930. godine, putovala poštanskim brodom punih 18 dana.



  11. U Srbiji se nalazi mala Sveta gora, manastirski kompleks poznat kao Ovčarsko-kablarski manastiri, u blizini Čačka.

  12. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru.

  13. Grad Sjenica (poznata i kao srpski Sibir)  drži rekord kao najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa.



  14. Najznačajniji ćirilični rukopis srpsko-slovenske pismenosti je Miroslavljevo jevanđelje, koje datira iz 12. veka.

  15. U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: "Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine". Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.



  16. Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, čak tri puta pretvarana u džamiju tokom perioda  kada je Srbija bila pod Osmanlijskim carstvom.

  17. Film "Karađorđe", snimljen je 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR