Glas Javnosti

Tramp osuo paljbu po američkoj vojsci baš kad su se CNN-u poverili iz Pentagona: 'Vode ratove kako bi vojne kompanije bile srećne'

Vesti
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Donald Tramp javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namenske industrije.

- Znam da vojni vrh nije u ljubavi samnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one "divne" kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne - rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, preneo je CNN.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu poverili CNN da su odnosi sa predsednikom države sve napetiji.

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je CNN da je Tramp javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvestio Atlantik magazin.

AP takođe prenosi da je američki predsednik tokom svoje zvanične posete Francuskoj u novembru 2018. godine povodom komemoracije 100 godina od završetka Prvog svetskog rata na vojnom groblju u En Marni davao neprimerene izjave i uvredljive kvalifikacije na račun poginulih vojnika.

Ovi izveštaji su emitovani i potvrđeni i na Foks Njuzu, što je sve zajedno, Donald Tramp žestoko demantovao.

-Predsednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima komaduju, već imaju i korozivan efekat na američke oružane snage. Dok pokušava da demantuje optužbe, on besmisleno vređa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci - ocenio je penzionisani mornarički general i vojni analitičar CNN Džon Kirbi.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtev da prokomentariše Trampove izjave i odnos prema vojsci.

Kontradiktorno je što je Tramp u više prilika isticao da je zaslužan za povećanje vojnog budžeta, nazivao to jednim od najvećih dostignuća svoje adminsitracije i nedvosmislenom podrškom vojsci, ali očigledno je da su od povećanja budžeta imale korist kompanije iz vojno-industrijskog kompleksa.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR