Glas Javnosti

Tramp Tviteru: Tražiću ukidanje zakona o zaštiti društvenih mreža

Svet
Autor:

Rat predsednika SAD i društvene mreže Tviter se nastavlja. Nakon što mu je Tviter sakrio objavu o nasilju u Mineapolisu, Donald Tramp je uzvratio da Tviter napada samo konzervativce i da treba ukinuti klauzulu zakona kojom se društvene mreže štite od odgovornosti za ono što objavljuju njihovi korisici.

Predsednik Amerike je prethodno potpisao uredbu kojom se dovodi u pitanje pravna zaštita kompanija koje su vlasnici društvenih mreža, što su mnogi protumačili kao pritisak na slobodu govora.

Tviter je sakrio jedan od tvitova predsednika SAD o neredima u Mineapolisu, zato što "glorifikuje nasilje" i time krši pravila Tvitera. Tvit je sakriven od najšire javnosti, ali ko želi može da vidi šta je predsednik napisao, jer je kompanija obrazložila da to jeste u interesu javnosti.

Predsednik Tramp je pisao o situaciji u Mineapolisu gde već treću noć traju sukobi policije i demonstranata zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijskog privođenja.

U sakrivenom Trampovom tvitu piše da: Ovi banditi kaljaju sećanje na Džordža Flojda. Kada počnu pljačke, počeće i pucanje, napisao je Tramp.

Nakon što je Tviter reagovao skrivanjem ove poruke, Tramp je odgovorio da Tviter ne radi ništa po pitanju laži i propagande koju šire Kina ili kako kaže radikalno levičarska Demokratska stranka. Ciljaju na republikance, konzervativce i predsednika SAD, kaže Tramp i dodaje da "klauzulu 230 treba da ukine Kongres, a da će do tada biti regulisana".

Kompanije kao što su Tviter i Fejsbuk zaštićene su od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici, u okviru paragrafa 230 zakona o komunikacijama iz 1996. godine, zato što se smatraju "platformama" a ne "izdavačima" koji mogu da budu tuženi za sadržaj. Sukob Donalda Tramp sa Tviterom počeo je kada je ta kompanija ispod jednog tvita predsednika o glasanju poštom korisnicima ponudila opciju da "provere činjenice o glasanju poštom".

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi je ranije rekao da će ta kompanija "nastaviti da ukazuje na neispravne i osporavane informacije o izborima globalno".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR