Glas Javnosti

ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ: ФБИ уз помоћ српске полиције ухапсио београдског "Господара таме"


Autor: Глас јавности / Н1 / од 16.05.2018.

Припадници полиције су, у оквиру међународне акције коју спроводи амерички ФБИ, идентификовали и привели С.С. (38) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord".

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције (УКП), у координацији са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, учествовали су у међународној полицијској акцији "The Dark Overlord" (Врховни господар таме), коју је спровео амерички Федерални истражни биро (ФБИ), саопштио је МУП.

Циљ акције, како наводе, било је откривање већег броја лица која су, користећи име "The Dark Overlord" на интернету, од јуна 2016. године до данас неовлашћено приступали рачунарским мрежама и подацима најмање 50 жртава и крали информације и личне податке грађана САД, који укључују податке о власништву и интелектуалној својини, осетљивим подацима о здравственом осигурању, лечењу и друге.

Осумњичени су након тога упућивали уцењивачке поруке жртвама, које су садржале претње да ће информације бити јавно објављене, осим ако жртва не уплати тражени новац, наводи МУП.

Додаје се да су осумњичени захтевали исплате искључиво у виртуелној валути биткоин, а на основу досада доступних података, жртве су уплатиле укупан износ од више од 275.000 америчких долара.

Припадници МУП-а су идентификовали и привели С.С. (38) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord". Претресом стана и других просторија које осумњичени користи нађена је и одузета дигитална опрема.

По налогу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, против њега ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради и кривично дело изнуда.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR