Glas Javnosti

Gugl dobio rekordnu kaznu od EU

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Gugl je izgubio pravnu bitku sa EU, nakon što je najviši evropski sud u Luksemburgu doneo presudu koja tvrdi da je gigant zloupotrebio svoju dominaciju.

„Opšti sud u velikoj meri potvrđuje odluku Komisije da je Gugl uveo nezakonita ograničenja proizvođačima Android mobilnih uređaja i mobilnim operaterima kako bi konsolidovao monopolsku poziciju svog pretraživača“, saopštio je sud.

Sudije smatraju da je kazna od 4,125 milijardi evra prikladna, pri čemu se njihovo obrazloženje u pojedinim aspektima razlikuje od obrazloženja Komisije. Kazna je, u odnosu na prvobitnu, smanjena za 5 odsto zbog sporenja oko jedne tačke.

Gugl je tim povodom rekao da se ponaša kao bezbroj drugih kompanija i da takvi sporazumi pomažu da Android ostane besplatan, kao i da odluka EU „nije u skladu sa ekonomskom realnošću mobilnih platformi“.

Gigant je dodao i da je EU „slepa“ kada je Epl u pitanju, koji takođe daje jasnu prednost sopstvenim uslugama kao što je Safari na Ajfonima.

EU i podnosioci tužbe su odgovorili Guglu da je u ranim danima Androida, koji su bili presudni, koristio ugovore sa proizvođačima telefona kako bi ugušio svoje rivale.



„To su učinili u kritičnom trenutku za razvoj mobilnog računarstva, dok je tržište još bilo u usponu.“, navode advokati.

Presuda je i podsticaj za šeficu EU za antimonopolska pitanja Margret Vestager, nakon neuspeha u slučajevima u kojima su bili uključeni drugi tehnološki giganti kao što su Intel i Kualkom.

Slučaj „Android“ je treći koji je Vestager pokrenula protiv Gugla.

Gigant takođe osporava kaznu od 2,4 milijarde evra iz 2017. godina koja se takođe odnosi na zlouptorebu položaja , kao i kaznu iz 2019. "tešku" 1,5 milijardu dolara zbog "zloupotrebljivanja praksi u onlajn oglašivanju".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR