Glas Javnosti

Tadić: Opozicija ujedinjena da izađe na izbore na jedinstvenoj "Listi za bojkot"

Vesti
Autor: Glas javnosti

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemoratske stranke, izjavio je večeras da je na sastanku opozicije predložio izlazak na izbore na jedinstvenoj listi.

Tadić je to izjavio tokom gostovanja na televiziji N1, gde je izneo detalje sastanka sa ostalim liderima opozicije.

- Ja sam predložio kompromisno rešenje - da opozicija ujedinjena izađe na izbore na listi koja bi se zvala "Lista za bojkot". Stranke bi jasno stavile do znanja da neće učestvovati u radu parlamenta, ali i da su protiv Vučićeve vlasti - rekao je, između ostalog, Tadić. To bi, kako je rekao, bio proužetak politike bojkota. Uslovi za političku borbu su, smatra Tadić, lošiji.

- Mi smo imali pandemijski proces uključujući Vučića, Brnabić i ostale, koji su iskoristili ovo za brutalnu političku kampanju. Slično je bilo samo u Poljskoj. Nema uslova za masovno okupljanje, a politička kampanja podrazumeva rukovanje, razmenu mišljenja, okupljanje ljudi. Vučić nije iskoristio priliku da se ponaša na normalan način, ali to je u skladu sa njegovom političkom doslednošću. Zato je moj predlog bio srednje rešenje, pokušavajući da ujedinimo opoziciju. Ako Vučić ostane, biće to vladarstvo sa pokornošću građana. Mnogo je lošije rešenje da se opozicija podeli u ovoj stvari. Najlošija odluka je nejedinstvo opozicije. Ne kažem da ćemo nastupati na izborima, da ćemo bojkotovati izbore, ali ćemo biti onoj političkoj opciji koja će da očuva jedinstvo - istakao je Tadić.

Na pitanje da li je postignut dogovor da će biti nosilac liste DS umesto Lutovca, Tadić odgovara odrečno:

 - Neću biti nosilac liste DS na izborima, ali sam za politiku ujedinjenja. To je jedina stranka koja u sebi kolektuje iskustvo pobede i iskustvo poraza. Da li to smo što znali da izgubimo ili da pobedimo, ne znam šta je važnije. To nemaju ostali politički protvnici. Mislim na bujanje pokreta i organizacija koje su imale cilj da zauzmu mesto onih koji su otišli. Ali diktatorski sistem ne mogu pobediti pokreti, 750.000 članova ima stranka koja je plaćena iz crnih fondova. Moj pretenzija nije da vodim DS i da budem na listi DS, već da Vučić ne bude na vlasti. Naravno da su potrebni i novi ljudi, ali iskustvo je nešto što je nezamenljivo.

Sastanak lidera opozicije, kako je "Blic" pisao, održan je danas, nakon što je predsedništvo Pokreta slobodnih građana donelo odluku da pokret izađe na izbore.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR