Glas Javnosti

Svi zaraženi bez simptoma moraće u kampove?

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kineski stručnjaci smatraju da je drugi talas epidemije neizbežan iz dva razloga

Propusti u zdravstvenom sistemu i neadekvatne mere karantina za ljude koji stižu iz inostranstva su glavni potencijalni uzročnici nove krize.

DRUGI talas izbijanja virusa korona u Kini je “vrlo verovatan” pa čak i “neizbežan” kako pandemija raste, upozoravaju kineski državni mediji. Propusti u zdravstvenom sistemu i neadekvatne mere karantina za ljude koji stižu iz inostranstva su glavni činioci za novu nadolazeću krizu, prema kineskom državnom listu Global Times, prenosi Daily Mail.
 

Ovo upozorenje stiže u trenucima kada pokrajina Hubej, bivši epicentar bolesti, ukida ograničenje putovanja nakon dva meseca za sve osim glavni grad Vuhan.

Visok udeo asimptomatskih slučajeva – ljudi koji nose virus, ali ne pokazuju simptome još je jedan činilac koji pridonosi potencijalnoj ekspanziji zaraze, piše Global Times. Jedan od tri pozitivna testa na virus korona dolazi od “tihih nosilaca” koji ne pokazuju simptome,  poverljivim podacima kineske vlade u koje je South China Morning Post imao uvid.

ASIMPTOMATSKI SLUČAJEVI SU PROBLEM

Iako se broj svakodnevnih slučajeva u Vuhanu smanjio na nulu, gde se epidemija pojavila u decembru, grad ne računa asimptomatske infekcije. Suočeni s pritiskom javnosti, zdravstveni zvaničnici juče su izdali saopštenje konstatujući kako će se svi s asimptomatskim slučajem morati da se izoluju u karantinskim kampovima na 14 dana.

Izbijanje drugog talasa u Kini je verovatno neizbežno sve dok ne budemo imali vakcinu ili učinkovite tretmane, rekao je za Global Times Lari Viliajm Čang, stručnjak za zarazne bolesti iz SAD-a.

- Ipak, intenzivnim testiranjem, traženjem kontakata i izolacijom, mislim da se može upravljati opsegom talasa - rekao je.

Kina je dosad izvestila da je više od 350 “uvezenih slučajeva”, otkriveno među pristiglima iz drugih zemalja nakon što se epicentar zaraze premestio iz Hubeija u Evropu. Najviše slučajeva u Kinu je stiglo iz Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni grad Kine Peking izvestio je o 107 “uvezenih slučajeva”, od kojih je više od trećine otkriveno među ljudima koji putuju iz Velike Britanije, a slede oni koji dolaze iz Španije i Italije.

‘MISIJA U VUHANU JOŠ NIJE IZVRŠENA’

Kineski stručnjaci za virus korona kazali su kako su “vrlo zabrinuti” zbog mogućeg drugog talasa epidemije. Epidemiolog i profesor Li Lavuan (73) kazao je za državne novine People’s Daily u Vuhanu:

- Misija u Vuhanu još nije izvršena i još je uvek puno pacijenata koji su kritično. Uz to, mislim da je trenutna situacija u našoj zemlji vrlo teška. Zabrinut sam što bi uvezeni slučajevi mogli da podstaknu još jednu veliku epidemiju u našoj zemlji. Možemo li se potruditi da zaštitimo našu zemlju i sprečimo da se dogodi još jedna epidemija? Ovo je velik izazov - kazao je.

 

Izvor: novosti.rs

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR