Glas Javnosti

ЖЕНА ДИСКУТАБИЛНОГ МОРАЛА: Амерички сенат изгласао Ђину Хаспел за нову шефицу ЦИА

Svet
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 21.05.2018.

Амерички Сенат потврдио је данас избор Ђине Хаспел за нову шефицу Централне обавештајне агенције (ЦИА) после процеса номинације који је поново отворио емотивну дебату о суровим техникама испитивања осумњичених у једном од најмрачнијих периода те службе.

Сенат је гласао 54-45 за избор Хаспел, а владајућим републиканцима придружило се шест сенатора Демократске странке, наводи Асошиејтед прес.

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел оценио је да је Хаспел коју је за чело ЦИА предложио председник САД Доналд Трамп "права жена у право време".

Хаспел је јуче добила подршку Одбора Сената за обавештајна питања који је препоручио сенаторима да потврде њен избор.

Њена кандидатура је обновила полемику о програму бруталног испитивања који је ЦИА спроводила над осумњиченима за тероризам пошто је Хаспел 2002. године била на челу тајног затвора ЦИА на Тајланду, када су техником симулације дављења мучена два осумњичена припадника Ал Каиде.

Током процеса номинације Хаспел је рекла Конгресу да обавештајна служба није требало да користи сурове методе и обећала да их неће поново уводити.

Хаспел је такође учествовала у уништавању видео снимака симулација дављења затвореника. То уништавање снимака покренуло је подужу истрагу Министарства правде САД која је завршена без подизања оптужница. ЦИА је последњи пут користила симулацију дављења пре више од 10 година.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR