Glas Javnosti

Zabrana kretanja ne važi za sicilijansku mafiju

Svet
Autor: Glas Javnosti

Najozloglašenija mafija sahranila je svog člana, ne obazirujući se na zabrane okupljanja.

Početkom aprila u sicilijanskom gradu Mesina održana je sahrana uprkos zabrani i restriktivnim merama koje su na snazi u Italiji.

Nekoliko desetina ljudi oprostilo se od muškarca (70) koji je bio član jedne od najozloglašenije italijanske mafije.

Predsednik regionalnog komiteta protiv mafije Klaudio Fava opisao je tu sahranu kao "pravi skandal" i uvredu za one koji su u pandemiji izgubili svoje bližnje.

Sahrane su u Italiji zabranjene od početka marta kao deo mera kojima se zabranjuje okupljanje zbog epidemija Kovida-19 koja je u Italiji odnela čak 23.227 života.

To što je ispraćaj uopšte održan govori o moći i nekažnjivosti koju ima mafija u pojedinim delovima Italije.

Zvaničnici i istraživači rekli su za taj medij da mafijaški klanovi već koriste krizu izazvanu pandemijom, posebno u južnoj Italiji.

Oni siromašne snabdevaju svakodnevnim potrebštinama i nude kredite preduzećima koja su na rubu bankrota.

Smatra se da najmoćniji deo mafije, ozloglašena Ndrangeta sa sedištem u selu Kalabrija kontroliše 80 odsto evropskog tržišta kokaina.

Iako pandemija otežava distribuciju droge, mafija je iskoristila prednost te blokade.

Novinar Roberto Saviano, autor knjige "Gomora: Italijanska mafija", rekao je da je mafija iskoristila nedostatak sprovođenja zakona u lukama i aerodromima.

Ipak, mafijaške grupe su daleko samo od prodaje kokaina, oni su duboko ugrađeni u ekonomiju.

Dok tradicionalne mafijaške aktivnosti poput iznuđavanja mogu trpeti tokom pandemije, postoje i nove mogućnosti, upozorila je Ana Sergi, predavač kriminalistike na Univerzitetu u Eseksu.

Šef italijanske policije Franko Gabrieli rekao je da su mafijaške organizacije već duboko upletene u delove ekonomije koji nisu bili ograničeni zbog Kovida-19, poput poljoprivrede, prehrambene industrije, farmacije i medicinske opreme, kao i drumskog transporta.

"Investiraju u pogrebnu opremu i bolničke vešeraje. Bave se kompanijama za isporuku i benzinskim pumpama, taj resor drže poslednjih 10 godina", rekao je on.

Takva je finansijska snaga Ndrangete, rekao je Gabrieli i upozorio da mogu iskoristiti očajnu poziciju preduzeća koja trenutno ne kontrolišu.

"Na kraju vanredne situacije, kriminalna udruženja bi mogla da 'zagade' ekonomiju tako što će preuzeti kompanije u koje nisu pre bili infiltrirani", kazao je on.

Prema njegovim rečima, pozajmljivanje novca kompanijama koje su u krizi, a zatim postepeno preuzimanje kontrole nad njima je "dobro podmazana mafijaška taktika".

Istražitelj mafije i šef javnog tužilaštva Nikola Grateri rekao je da su preduzeća poput restorana i hotela posebno ranjiva.

Novinar La Republike Salvo Palazolo primio je nekoliko pretnji posle izveštavanja o tome kako mafija distribuira hranu u siromašnom delu Palerma.

"U ovom trenutku mafijaške porodice Palerma (Koza nostra) veoma su jake, posebno po pitanju prodaje droge i onlajn kockanja", rekao je Palazolo.

Kriminalistkinja Ana Sergi rekla je da mafija želi da je zajednica obožava i da bude potrebna ljudima.

Italijanska vlada je svesna opasnosti od mafije, pa je ministarka unutrašnjih poslova Luciana Lamorgize napisala pismo predsednicima regija u kojem ih je upozorila da će kriminalne organizacije pokušati da iskoriste "oblike podrške" da bi stekle popularnost.

Saviano upozorava da će mafija posle krize sve koji ostanu bez posla pokušati da zaposli kao svoje "pešake".

Izvor: B92

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR