Glas Javnosti

JOANIKIJE: Ustoličenjem ne dobijam ništa više nego što imam, braća su mi iako me ne priznaju! (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju u manastiru, zakazano je za nedelju, 5. septembra. Mitropolit Joanikije još jednom poziva sve na mir i dostojanstvo, da taj dan protekne u skromnosti i svečanosti.

Mitropolit Joanikije objašnjava da je njegovo ustoličenje samo nastavak kontinuitet mitropolije crnogorskoprimmorske. On je 56. episkop i mitropolit ove svetosavske episkopije, koja je kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, i 41. mitropolit koji se ustoličava u cetinjskom manastiru.

- Ustoličenje nije isto što i hirotonija episkopa. Ja sam davno hirotonisan, upravo ovde, u cetinjskom manastiru. Hirotonisao me je svetopočivši srpski patrijarh Pavle. Ovih dana podižu se tenzije, ovom činu se pripisuje Bog zna nekakav karakter. Ustoličenje je samo jedan svečani čin posle izbora episkopa ili mitropolita, da se to na svečani način promoviše. Inače, ja kao administrator ove mitropolije, posle upokojenja blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a kasnije izabran za mitropolita,  već imam sva prava i sve dužnosti koje jedan mitropolit ima - rekao je mitropolit Joanikije u intervjuu TV Studio Ostrog.

On je upitao i ko je ustoličavao Svetog Petra Cetinjskog, i naveo da ovom ovome činu ne treba dodavati preveliki značaj, jer se mitropolitu ne dodaje ništa više nego što on ima samim činom ustoličenja, ali da je taj značaj prosto preovladao u životu crkve, s obzirom na to koliko je važna služba episkopa ili mitropolita u jednoj pomesnoj crkvi.

- Mi radimo na miru, ne želimo da se svađamo, ne želimo da doprinesemo graji i nekakvoj družini koja se ovih dana podigla. Mi smo radi bratske ljubavi i sloge, da ničim ne doprinosimo daljem podizanju tenzija, da sa naše strane učinimo sve da se to mirno obavi i da pošaljemo poruke mira, prihvatili to ograničenje, da na Cetinju tog dana bude samo sveštenstvo, da budu gosti, da nam dođe Njegova svetost patrijar Porfirije, da nam dođu gosti iz drugih pomesnih crkava, da se obavi skromno. Jer se i u skormnosti ogleda lepota Božja. Možda je ta skromnost i Bogu ugodna, i Svetu Petru Cetinjskom - rekao je mitropolit Joanikije.

On je pozvao sve ono koji ga optužuju da je uzurpator, kako mu pripisuju, da tu zamenu teza u stvari kako kaže, dokažu na sudu.

- To su moja braća, moj narod, iako oni mene ne priznaju. Mogu da idu i do međunarodnog suda i da me zakonitim putem uklone odavde, gde sam ceo svoj život položio za Crnu Goru i manastir Cetinje - poručio je mitropolit Joanikije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR