Glas Javnosti

УВОД У МИР: Завршен историјски састанак Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, потписани документи, почиње доба нових односа две земље

Svet
Autor: Глас јавности / Н1 / од 12.06.2018.

Амерички председник Доналд Трамп и севернокорејски вођа Ким Џонг Ун обавезали су се да ће успоставити "нове" односе САД и Северне Кореје и да ће радити на "потпуној денукеаризацији Корејског полуострва, у документу потписаном данас у Сингапуру после њиховог историјског сусрета.

САД и Северна Кореја ће градити "трајни и стабилни мировни режим" на Корејском полуострву наводи се у документу. У документу се Ким Џонг Ун обавезује на "потпуну денуклеаризацију Корејског полуострва".

Не помиње се "потпуна, проверљива и неповратана денуклеаризација" о којој су САД говориле пре састанка, већ се даје општија формулација. Текст документа још није званично објавила Бела кућа, већ су медији фотографисали делове док су га Трамп и Ким потписивали.

"Председник Трамп се обавезује да ће пружити безбедносне гаранције "Северној Кореји, наводи се у тексту.

Наводи да се две стране обавезују да успоставе нове односе САД и Северне Кореје "у складу са жељом две земље за мир и просперитет".

У документу још пише и да ће бити пронађени и враћени посмртни остаци несталих и ратних заробљеника из Корејског рата.

Договорено је и да ће амерички државни секретар Мајк Помпео и високи севернокорејски званичник имати пропратне разговоре што је пре могуће.
Доналд Трамп је поручио да ће процес денуклеаризације севернокорејског полуострва почети "врло брзо". Двојица вођа потписали су документ који је Трамп оценио као свеобухватан и важан, а севернокорејски председник као "историјски".

Ким је такође поздравио нови почетак у односима две земљле.

"Данас смо имали историјски састанак и решили смо да остсавимо прошлост иза себе", рекао је Ким и захвалио америчком председнику што је дозволио тај састанак, преноси Франс прес.

"Свет ће присуствовати великој промени", рекао је он.

Трамп је рекао да је спреман да позове севернокрејског вођу у Белу кућу. На питање новинара о могућем позиву Кима у Вашингтон, Трамп је одговорио да је "апсолутно" спреман да упути тај позив.

"Састајаћемо се често", рекао је Трамп и додао да је успоставио врло специјалну везу са својим саговорником.

Трамп је рекао да је Ким врло вредан и паметан преговарач за свој народ. Он је додао да је Ким "веома талентован човек" и да "јако воли своју земљу.

Амерички председник је рекао да су њих двојица имали "сјајан дан" и да су "научили много једно о другом и о својим земљама".

Севернокорејски вођа напустио је мало острво код Сингапура где се састао с председником Трампом. Конвој његових возила одвезао се са острва Сентоса после потписивања документа и 40-минутног састанка у четири ока, а затим и радног ручка са проширеним делегацијама.

То је био први самит једног актуелног америчког председника и једног севернокорејског вође.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR