Glas Javnosti

Upozorenje Trampu: Amerika kakvu znamo može da nestane

Svet
Autor:

Iako su brojni stručnjaci već upozorili da se očekuje da će uticaj koronavirusa (KOVID-19) na Sjedinjene Države biti izuzetno negativan, istaknuti menadžer hedž fondova je u sredu dao alarmantnu izjavu.

U intervjuu za CNBC, Bil Akman, osnivač kompanije Pershing Square Capital Management, rekao je da je neophodno da predsednik Donald Tramp naredi potpuno zatvaranje čitave zemlje u trajanju od 30 dana ili je njena propast neminovna. 

„Moramo je zatvoriti, to je jedini način da je spasemo ili će Amerika kakvu poznajemo nestati. Žao mi je što to kažem“, rekao je, napominjući da će, ukoliko predsednik spasi zemlju od koronavirusa, u novembru biti sigurno ponovo izabran za predsednika.  

Akman je i na Tviteru davao slične oštre izjave: “Gospodine Predsedniče, jedini odgovor je da zatvorite zemlju i granice tokom narednih 30 dana. Kažite svim Amerikancima da ste nas sve zajedno sa porodicama poslali na produženi prolećni odmor” i dodao: “Onog trenutka kad pošaljete sve kući na prolećni odmor i zatvorite granice, stopa zaraze će pasti, berze će poleteti, a oblaci će se podići. Potrebno nam je vaše vođstvo sada!“

On je naglasio i značaj zdravstvene zajednice, medicinskih sestara, lekara, ljudi koji se brinu o pacijentima jer ti ljudi, kako kaže, čine ogromne žrtve.  

Zvaničnik Bele kuće kojeg je kontaktirao CNBC komentarisao je Akmanove izjave: “Kao što je rekao predsednik Tramp, postaraćemo se da vodimo računa o svim Amerikancima, uključujući pogođene industrije i mala preduzeća, i da iz ovog izazova izađemo jači i sa prosperitetnijom i rastućom ekonomijom“.

Akman takođe veruje da će se svi hoteli širom zemlje na kraju zatvoriti ukoliko se dozvoli nastavak trenutne situacije. On predviđa takav kraj za sve hotele na svetu, jer smatra da nijedan posao ne može da preživi period od 18 meseci bez prihoda.

Na to je i sama ugostiteljska privreda već ukazala. U pismu čelnicima kongresa u sredu, Nacionalno udruženje restorana kaže da bi ta grana privrede u naredna tri meseca mogla da izgubi 225 milijardi dolara i između 5 i 7 miliona radnih mesta. Ali, s obzirom da svaki dolar potrošen u ugostiteljskoj privredi generiše još 2 dolara negde drugde, verovatnije je da će pravi račun za ekonomiju biti oko 675 milijardi dolara.

 

Izvor: Webtribune

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR