Glas Javnosti

Učila devojčice da bacaju bombe: Sa decom pobegla u Siriju i postala ISIS mlada (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Alison Ekren, koja je sa svoje dvoje dece prebegla iz Sjedinjenih Država u Tursku, pa potom i u Siriju, kako bi postala pripadnica ISIS-a i obučavala malu decu da upravljaju oružjem, suočava se sa optužbama za terorizam i preti joj višegodišnja zatvorska kazna.

Ekren je uhapšena čim je sletela na američko tlo. Optužena da je obučavala decu od šest godina da koriste mitraljeze i pripremala ih da počine "nasilni džihad".


“ISIS mlada” je u redove Islamske države ušla kako bi komandovala sopstvenim ženskim bataljonom.

Ekren se sa bivšim mužem i decom preselila na Bliski istok. Između 2008. i 2010. godine vodila je blog na kojem je prikazivala dobre strane islamskog načina života.

Dve godine kasnije, 2012. dolazi na suludu ideju da sa svojim sinom i ćerkom, pobegne od supruga Džejmsa Fluka u Siriju preko Egipta. Tada se priključuje terorističkim organizacijama i udaje za jednog operativaca ISIS-a.


Ubrzo počinje da obučava devojčice i tinejdžerke da koriste oružje AK-47, detoniraju bombe i izvršavaju samoubistvo.

Jedan od svedoka na sudu je naveo kako je više puta video jedno od dvoje njene dece, koje je tada imalo pet ili šest godina, kako drži mitraljez u njihovom domu u Siriji.
Opisali su je kao mirnu i normalnu ženu, koja je bila izuzento posvećena vaspitanju svoje dece. Završila je učiteljski fakultet i obožavala rad sa mališanima.


Čini se da se sve promenilo odlaskom kada se sa porodicom preselila u Tursku, a šta je uticalo na to da postane neprepoznatljiva ostaće misterija, prenosi Nova.

BONUS VIDEO: Ulične tuče sa kraljem Novog Beograda Žoržom Stankovićem


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR