Glas Javnosti

Ublažene mere restrikcije širom Evrope

Svet
Autor: Glas Javnosti

Neke evropske zemlje najavile su ublažavanje restriktivnih mera uvedenih polovinom marta u cilju borbe protiv korona virusa, prenosi Rojters.

U Austriji će prodavnice koje ne prodaju osnovne životne namirnice veće od 400 kvadratnih metara biti ponovo otvorene u utorak 14. aprila, kao i uradi sam prodavnice i baštenski centri. Otvaranje šoping centara, frizerskih salona i većih radnji najavljeno je za 1. maj ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije. Restorani i hoteli biće postepeno otvarani od sredine maja.

Bugarska vlada dozvolila je da od 7. aprila ponovo rade pijace, uradi sam prodavnice, prodavnice alata i bicikli.

U ovoj zemlji ublažene su mere koje se odnose na bavljenje sportskim akivnostima napolju, kao što su trčanje i vožnja bicikla, dok će restrikcije u pogledu putovanja biti ublažene nakon Uskrsa.

Danska će 15. aprila otvoriti obdaništa i škole za učenike od prvog do petog razreda. Sve druge mere protiv širenje virusa ostaće na snazi najmanje do 10. maja.

Norveška je najavila postepeno ublažavanje mera koje će otpočeti 20. aprila sa otvaranjem obdaništa, dok će škole za učenike od prvog do četvrtog razreda biti otvorene nedelju dana kasnije. Ublažavanje zabrane rada za frizerske i kozmetičke salone takođe je najavljeno za ovaj mesec.

Finska vlada razmatra da ublaži restrikcije za saobraćaj u području oko Helsinkija, ali je trajanje drugih zabrana produžila do 13. maja.

U Nemačkoj će 14. aprila biti razmotreno ublažavanje pravila o socijalnoj distanci, dok će se o postepenom povratku na normalan život razgovarati nakon uskršnjih praznika ukoliko se i dalje nastavi pozitivan trend u pogledu epidemiološke situacije u zemlji.

U narednih nekoliko nedelja u Irskoj je moguće ublažavanje zabrane izlaska iz kuće i ponovno otvaranje nekih prodavnica.

Litvanija, u kojoj su mere karantina produžene do 27. aprila, najavljuje da je posle Uskrsa moguće ublažavanje mera, posebno onih koje se odnose na rad malih preduzetnika.

U Švajcarskoj vlada planira ublažavanje restriktivnih mera krajem meseca, nakon isteka mera karantina koje su produžene do 26. aprila.

U Ukrajini vlada je najavila moguće ublažavanje restrikcija krajem ovog meseca koje će početi ponovnim radom javnog prevoza i ukidanjem zabrane odlaska na posao.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR