Glas Javnosti

U trci za vakcinom protiv korone još jedna američka kompanija

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka biotehnološka kompanija Moderna objavila je da je ubrzala rad na razvoju eksperimentalne vakcine protiv covida-19 i da očekuje da će početkom leta započeti s kasnijim fazama kliničkih ispitivanja.

Kompanija iz Massachusettsa objavila je da će ubrzo započeti klinička ispitivanja srednje faze, a glavni izvršni direktor Stéphane Bancel rekao je da postoji mogućnost da 2021. dobiju odobrenje za oglašavanje leka koji nosi naziv mRNA-1273.

Moderna je jedna od brojnih biotehnoloških kompanija koje nastoje da razviju učinkovitu vakcinu protiv covida-19, od kojeg je u svetu umrlo više od 262.000 ljudi, a zaraženo je 3,77 miliona.

Za tu respiratornu bolest koju uzrokuje novi koronavirus još nema odobrenog leka ni vakcine, iako se neke pacijenti leče nekim lekovima koji su dobili odobrenje za korišćenje u kriznoj situaciji.

Rana faza ispitivanja
Moderna je ranije objavila da očekuje da će klinička ispitivanja srednje faze početi u ovom tromesečju, a kasnije faze na jesen.

Njena eksperimentalna vakcina sada je u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Ta američka kompanija je do sada najviše odmakla u razvoju vakcine protiv covida-19. Zbog toga joj je jako porasla vrednost deonica.

Moderna je prošle nedelje sklopila sporazum sa švajcarskim proizvođačem lekova Lonza Group AG u cilju brže proizvodnje potencijalne vakcine.

Kompanija je prošli mesec dobila 483 miliona dolara od američke vladine agencije za brži razvoj vakcine.

Ranije ove sedmice Pfizer i BioNTech SE objavili su da su počeli da isporučuju svoje vakcine protiv koronavirusa za inicijalna ispitivanja na ljudima u SAD-u, u nadi da će u oktobru dobiti odobrenje za korišćenje leka u SAD-u po ubrzanoj proceduri zbog zdravstvene krize.

Johnson & Johnson planira da započne ispitivanja na ljudima do septembra kako bi početkom 2021. sve bilo spremno za odobrenje po ubrzanoj proceduri zbog krizne situacije.

Stručnjaci ne očekuju da će bilo koja vakcina biti odobrena pre 2021. jer moraju da prođu opsežna ispitivanja na ljudima pre nego što budu spremna za korišćenje na stotinama miliona ljudi, ako ne i milijardama.

(Izvor Index.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR