Glas Javnosti

U Libiji sukobi uporkos širenju koronavirusu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Eksplozije artiljerijskih projektila potresle su danas glavni grad Libije Tripoli, a borbe su se rasplamsale u sred mera protiv koronavirusa u zemlji u kojoj je potvrđeno pet novih obolelih.

Nacionalni centar za kontrolu zaraznih bolesti saopštio je da su novi slučajevi zaraze potvrđeni u gradu Misrata na severozapadu zemlje, koji je pod kontrolom snaga međunarodno priznate vlade koje se bore protiv Libijske narodne armije, predvođene komandantom Kalifom Haftarom, prenosi Rojters.
Agencija konstatuje da Libija, koja je u haosu i bez centralne vlasti od 2011. godine kada je u ustanku ubijen Moamer el Gadafi, nije u stanju da izdrži bilo kakvu epidemiju.

Ujedinjene nacije su apelovale na zaraćene strane da zaustave borbe kako bi preopterećeni zdravstveni sistem mogao da se pripremi.
Sukobi su uništili veći deo libijske infrastrukture, a zbog ekonomske krize mnogim medicinskim radnicima se ne isplaćuju zarade.

Trenutna faza konflikta počela je prošle godine kada su Haftarove snage pokrenule ofanzivu na Tripoli, sedište međunarodno priznate vlade.
Sukobi su eskalirali prošle nedelje kada su provladini borci pokrenuli ofanzivu na nekoliko frontova, koristeći artiljerijske i vazdušne napade.
Pripadnici Libijske narodne armije prethodno su počele da granatiraju Tripoli.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR