Glas Javnosti

Tužba za Trampa i Bara: Aktivisti za ljudska prava tvrde da je predsednik SAD prekršio ustav

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i vrhovni državni tužilac Vilijam Bar nalaze se na spisku ljudi protiv kojih su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnele tužbu zbog kršenja ustava.

Kako prenose mediji u SAD i Velikoj Britaniji, povod za tužbu koju je podnele Američka unija za ljudska prava i pokret "Crni životi su važni", a koju su podržali Vašingtonski komitet advokata za ljudska prava, Komitet pravnika za civilna prava i zakone, te advokatska kancelarija Arnold i Porter, je preterana upotreba sile policije nad demonstrantima prošlog ponedeljka, sa ciljem da Tramp dobije priliku da se bez smetnji fotografiše u porti crkve Svetog Jovana.

- Tramp i drugi zvaničnici administracije prekršili su ustavna prava demonstranata, stoji u saopštenju koje zajednički potpisuju podnosioci tužbe.

Ejpril Gogans, jedna od najistaknutijih članica pokreta "Crni životi su važni", istakla je da je Tramp normalizovao stanje haosa:

- SAD zbog toga ispaštaju. Smrt Džordža Flojda i Brendona Tejlora od strane policije probudili su bes, bol i tugu koji muče naše društvo već generacijama. Više nas neće ućutkivati ni suzavac, ni gumeni meci, dodala je Gogans.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR