Glas Javnosti

Tuga u modnom svetu: Umro Pako Raban

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Pako Raban, čuveni modni dizajner, preminuo je u 88. godini, piše BBC.

Fransisko Rabaneda Kuervo (špan. Francisco Rabaneda Cuervo, 18. februar 1934), poznatiji pod pseudonimom Pako Raban (Paco Rabanne), bio je španski modni dizajner baskijskog porekla.

Rabanova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina. Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR