Glas Javnosti
posta

Tramp potpisao: Lukašenko je izrazita pretnja bezbednosti SAD!

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD su na godinu dana produžile sankcije predstavnicima rukovodstva Belorusije, a na sankcionom spisku se nalazi i predsednik Republike Aleksandar Lukašenko. Uredbu je potpisao američki predsednik Donald Tramp.


U dokumentu se navodi da "postupci određenih predstavnika beloruske vlade predstavljaju izuzetnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD“.

Na spisku sankcija se, pored Lukašenka, nalazi još devet osoba. među njima su i sekretar Saveta bezbednosti, ministar pravde i unutrašnjih poslova, predsednik KGB-a, šef državne televizije i drugi.

Ističe se da navedena lica „podrivaju demokratske procese i institucije u Belorusiji“. Prema saopštenju Bele kuće, u Belorusiji se narušavaju ljudska prava – izloženi su političkoj represiji, hapse ih, nakon čega mnogi „nestanu“. Belorusiju optužuju i za korupciju, kao i za nezakonito korišćenje državne imovine.

Mediji su danas objavili i da je u Belorusiju stigla prva u istoriji partija nafte iz SAD, uprkos sankcijama.

- Američka nafta počela je da pristiže u kompleks za preradu nafte 'Naftan'. U podne je nafta počela da se preliva iz cisterna koje su stigle jutros. Fabrika se priprema da počne da je prerađuje - saopšteno je iz koncerna.

Iz luke Bomont (Teksas) u Klajpedu petog juna stigao je američki naftni tanker. Operater litvanskog naftnog terminala, kompanija „Klajpedos“, saopštila je da je stiglo 77.000 tona nafte za Belorusiju. To je prva u istoriji isporuka nafte iz SAD.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR