Glas Javnosti

Testament PRINCA FILIPA ostaće tajna najmanje 90 godina zbog zaštite dostojanstva i položaja kraljice

Svet
Autor: Glas javnosti

Testament britanskog princa Filipa, vojvode od Edinburga, ostaće tajna najmanje 90 godina zbog zaštite "dostojanstva i položaja" kraljice, odlučio je sud.

Reč je o tradiciji dugoj više od veka, s obzirom na to da se nakon smrti člana britanske kraljevske porodice od sudova traži da zapečate njihove testamente, piše BBC. To znači da one nisu dostupne javnosti.

Nakon 90 godina održaće se privatni proces na kome će se odlučiti da li se testament može otpečatiti. Saslušanje o zahtevu za pečaćenjem testamenta u julu je u privatnosti održao Endru Mekfarlejn, najviši sudija Porodičnog suda. On je saslušao argumente advokata koji zastupaju imovinu pokojnog vojvode, kao i argumente državnog zastupnika, a odluku je objavio juče.

Endru je objasnio da je on, kao predsednik Odeljenja za porodicu Visokog suda čuvar sefa s više od 30 koverti, od kojih svaka sadrži zapečaćen testament preminulog člana kraljevske porodice. I prvi put nakon više od stotinu godina pokrenuo je proces koji bi omogućio da se ti testamenti objave.

Princ Filip umro je u martu ove godine, a imao je 99. godina.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR