Glas Javnosti

TANTE ZA KUKURIKU: Akcionari ugašene naftne kompanije zaplenili rusko vlasništvo

Svet
Autor: Glas javnosti

Akcionari Jukosa, ugašenog ruskog naftnog giganta, saopštili su da su zaplenili imovinu dva poznata proizvođača votke u Holandiji, u kojima kontrolu ima Rusija.

Ovo je kako vele njihov najnoviji potez da od Moskve naplate 57 milijardi dolara odštete.

Zaplena prava na robne marke "Stoličnaja" i "Moskovskaja" votka preko holandskog suda dogodila se 7. maja, izjavio je danas portparol akcionara. Ruska država je o ovom potezu obaveštena prošle nedelje.

Holandski apelacioni sud je 18. februara preinačio rešenje o poništavanju obeštećenja akcionarima Jukosa u iznosu od 50 milijardi dolara, iznenadnom presudom 13 godina otkako je Kremlj nacionalizovao imovinu nekadašnjeg Jukosa.

Portparol je dodao da je potraživanje povećano na 57 milijardi dolara zbog zateznih kamata.

Rusko Ministarstvo pravde je prošlog petka podnelo žalbu Vrhovnom sudu Holandije kako bi osporilo ovu odluku.

Jukos Ojl je bankrotirao 2006. nakon razlaza, kako piše Rojters, tajkuna Mihaila Hodorkovskog i ruskog lidera Vladimira Putina, nakon čega je ruska vlada pokrenula postupak za naplatu više milijardi dolara zaostalih poreza što je na kraju rezultiralo time preuzimanjem kompanije od strane države.

Većinu imovine Jukosa apsorbovao je vodeći proizvođač nafte Rosnjeft, a bivši vlasnici od tada pokušavaju da ospore postupak Moskve i da povrate imovinu.

Sudske sporove sa zahtevom za dobijanje odštete povele su u Holandiji podružnice grupe GML, koje su imale oko 70 odsto udela u Jukosu.

Holandski Vrhovni sud je u januaru, u odvojenom postupku, potvrdio prethodno rešenje nižeg suda koji je Grupi SPI (Spirits Internešenel) oduzeo prava na brendove votke "Stoličnaja" i "Moskovskaja" u zemljama Beneluksa I dodeloio ih ruskoj državnoj firmi Sojuzplodoimport.

U Holandiji su sada zaplenjenja prava na te robne marke, rekao je portparol akcionara Jukosa.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR