Glas Javnosti

Талибани у страху, престају да убијају докторе

Svet
Autor: Blic

Страх од вируса не заобилази ни терористе, па су и Талибани решили да промене однос према припадницима медицинске струке

 

Уплашени епидемијом вируса корона у деловима Авганистана под њиховом контролом, талибани су објавили да су спремини да сарађују са здравственим радницима уместо да их убијају, за шта су били оптужени у прошлости.

Талибани су у септембру укинули забрану рада Светској здравственој организацији (СЗО) и Црвеном крсту на територијама под контролом милитаната. Претходно су их у априлу прошле године отерали због кампање вакцинације против дечије парализе.

- Исламски емират преко своје Здравствене комисије уверава међународне организације и СЗО да је спреман за сарадњу и координацију са њима у борби против вируса корона - саопштио је на "Твитеру" Сухаил Шахин, портпарол талибанског покрета.

СЗО у извештају за 2019. годину о људским и социјалним губицима није именовала директно ниједну милитантну групу.

Најмање 51 здравствени радник, пацијент и припадник помоћног особља убијен је, а 142 је рањено. Због напада су у Авганистану затворене 192 здравствене установе, а само 34 су поново отворене. Талибани су демантовали да су одговорни за ове нападе, а авганистанске власти оптужују њихове борце.

У Авганистану су потврђена 22 случаја заразе вирусом корона.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR