Glas Javnosti

Svet kritikuje Trampa

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predsedni SAD Donald Tramp suočen je sa brojnim kritikama povodom odluke da ta država obustavi finansiranje Svetske zdravstvene organizacije.

On je optužio SZO da su znali težinu virusa u Kini pre nego što su upozorili ostatak sveta na potencijalnu pandemiju.

Kritike pristižu sa svih strana, pa je tako osnivač Majkrosofta i jedan od glavnih finansijera SZO rekao je da je Trampova odluka "opasna koliko i zvuči".

Njegovim kritikama pridružila se i Američa medicinska asocijacija koja je okarakterisala ovaj potez kao "opasan korak u pogrešnom pravcu".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da ovo "nije pravo vreme" da se prekine sa finansiranjem Svetske zdravstvene organizacije, koja je "neophodna u svetskim naporima da se dobije rat proiv koronavirusa".

Povodom Trampove odluke oglasili su se i svetski lideri, prenosi Bi-Bi-Si.

Australijski premijer Skot Morison istakao je da on razume Trampove kritike, ali da SZO odrađuje mnogo važnog posla.

Portparol Borisa Džonsona istakao je da Velika Britanija nema planove da obustvi finansiranje, kao i da "SZO ima važnu ulogu u svetskom odgovoru na pandemiju".

Ni šef diplomatije Nemačke i portparol njegovog kolege iz Kine nisu saglasni. Heiko Mas je na svom Tviter profilu napisao da je ojačavanje premalo finansijski potpomognutog SZO-a najbolja investicija koju trenutno mogu da naprave, dok je Žao Lijan izjavio da će ova odluka "potkopati međunarodnu saradnju" u borbi protiv virusa.

Premijerka Džasinda Arden je takođe stala na stranu SZO, rekavši da je ta organizacija "pružila savete na koje možemo da se oslonimo".

U Trampovoj zemlji, mišljenja o njegovoj odluci su podeljena po osnovu partijske pripadnosti.

Predstavnik demokrata Eliot Engel izjavio je da će predsednik učiniti sve što može kako bi prenebegao činjenicu da je njegova administracija loše vodila situaciju izazvanu epidemijom, dok je njegov kolega iz Republikanske partije, američki senator Džoš Holi, ocenio odluku kao ispravnu.

U međuvremenu, direktor SZO Tedros Adhanom je na svom Tviter profilu napisao da "nema vremena za gubljenje"

 

Podsetimo, SAD su glavni pojedinačni finansijeri SZO, koji su tokom 2019. ovoj organizaciji dali 400 miliona dolara.

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR