Glas Javnosti

STIGLE PRVE REAKCIJE IZ SVETA O PUTINU : Nikad nećemo priznati ilegalnu odluku o ruskoj aneksiji

Svet
Autor: Glas javnosti

Iz sveta stižu prve reakcije osude odluke Rusije o aneksiji četiri ukrajinske oblasti koju je danas potpisao ruski predsednik Vladimir Putin i lideri LNR, DNR, Zaporožja i Hersona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila se na Tviteru neposredno pošto je u Kremlju održana ceremonija potpisivanja odluke o aneksiji i poručila Putinu da ona neće ništa promeniti.

- Ilegalna aneksija koju je proglasio Putin neće ništa promeniti. Sve teritorije koje su ruski agresori ilegalno okupirali su ukrajinska zemlja i uvek će biti deo te suverene države - navela je Fon der Lajen na Tviteru.

Oglasio se i Evropski savet u zajedničkom saopštenju.

- Čvrsto odbacujemo i jednoglasno osuđujemo ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona - kaže se u saopštenju piše Telegraf

Tim potezom, kako se dodaje, flagrantno se krše osnovna prava Ukrajine na nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet, ključni principi Povelje UN i međunarodno pravo, a Rusija ugrožava globalnu bezbednost.

- Nismo i nikad nećemo priznati ilegalne referendume koje je Rusija napravila kao izgovor za dalje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, niti njihove falsifikovane i ilegalne rezultate. Nikad nećemo priznati ovu ilegalnu aneksiju - poručuje Evropski savet.

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je da Britanija nikada neće prihvatiti regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje kao bilo šta drugo osim ukrajinskih teritorija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR